Tuesday, 19 November, 2024

Τζίμης Πανούσης: Αλλαγή μόνο για μόστρα… όλα όσα έγραφε πριν 30 χρόνια

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής, «έφυγε» από τη ζωή πριν από δυο χρόνια.
Ο Τζίμης Πανούσης-«Τζιμάκος» για τους θαυμαστές του-υπήρξε πολύπλευρο καλλιτεχνικό ταλέντο, με βασικό του όπλο την εκτός ορίων σάτιρα. Ηθοποιός από τους πρωτοπόρους του stand-up comedy στην Ελλάδα, ροκ μουσικός («Μουσικές Ταξιαρχίες»), ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας («Πούστευε και μη ερεύνα»).
Ο Δημήτριος Πανούσης γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στο Χολαργό. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος έμπορος και η μητέρα του ασχολούνταν με τα του οίκου. Πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές γιατί τον απορρόφησαν οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα να κάνει καριέρα τραπεζοϋπαλλήλου, επειδή δεν τον σήκωνε το κλίμα.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή σε νεανικές θεατρικές ομάδες του Χολαργού, συνέχισε σε ευκαιριακούς θιάσους («Μουσικό Θίασο Κρήτης») και συνεργάστηκε με τη «Θεατρική Συντεχνία» του Γιάννη Χουβαρδά. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 σχημάτισε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», ένα ροκ συγκρότημα με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 o Τζίμης Πανούσης ακολούθησε σόλο καριέρα, με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από τις λιγοστές εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη ξεχωρίζει η καλτ-ταινία του Νίκου Ζερβού «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983).
Η καυστική του σάτιρα τον είχε οδηγήσει πολλές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων, ήδη από την εποχή των «Μουσικών Ταξιαρχιών». Ιστορία έγραψε η δικαστική διαμάχη του με τον Γιώργο Νταλάρα, που κράτησε επτά χρόνια (1997 – 2004).
Στις 21 και 22 Ιουλίου 2017 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Τρυγαίου.
Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ τραγουδούσε στο κλαμπ «Κύτταρο» και νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο «Ελπίς». Τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 63 ετών. Ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια με τη Λιλή Αχλαδιώτη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, ενώ με τη σύντροφό του σκηνοθέτιδα Αθηνά Αϊδίνη είχε αποκτήσει μία κόρη.

Ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του το “Αέρα”… πόσο μπροστά…

Τσανακογλύφτες πιάσανε τα πόστα
δέκα σόγια μια κομπόστα
αλλαγή μόνο για μόστρα
κάτσε Αντρέα, σήκω Κώστα

Ο Τζίμης Πανούσης είναι ακόμα εδώ μέσα από τα τραγούδια του και τα βιβλία του…
Ο Τζίμης Πανούσης έμοιαζε ατρόμητος. Η παρουσία του στη δισκογραφία ήταν έντονη και επεισοδιακή. Καυστικοί στίχοι, έντονη σάτιρα, αντισυμβατικές παραστάσεις και πλήθος δικαστικών διαμαχών. Όσον αφορά στο τελευταίο, η πρώτη περιπέτεια του Πανούση με τη δικαιοσύνη ήρθε το 1981, όταν η Αστυνομία συνέλαβε το συγκρότημά του (τις «Μουσικές Ταξιαρχίες») κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στην Καρδίτσα, με την κατηγορία της περιύβρισης κατά της Αρχής και του κράτους και εξύβριση των θείων. Με το πέρασμα των χρόνων ακολούθησαν πολλές άλλες δίκες, με μία από τις εντονότερες να είναι αυτή του 2000, στην οποία ο Πανούσης ήταν κατηγορούμενος για προσβολή εθνικού συμβόλου. Αιτία για τη δίκη αυτή υπήρξε η αφίσα της παράστασης «Της Πατρίδας μου η Σημαία», η οποία έδειχνε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Παρά την έντονη παρουσία του στις δικαστικές αίθουσες, ο Τζίμης Πανούσης έχει καταδικαστεί τελεσίδικα μόνο μια φορά, για την πολύκροτη υπόθεση με τον Γιώργο Νταλάρα.
Το περίφημο τραγούδι «Κάγκελα Παντού» έχει, όμως, κι αυτό τη δικιά του ιστορία. Το 1986, ο Πανούσης άφησε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», με σκοπό να κυκλοφορήσει από την Minos την πρώτη του προσωπική δουλειά. Ο δίσκος -επίσης με τον τίτλο «Κάγκελα Παντού»- περιελάμβανε 12 τραγούδια. Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία έχει να κάνει με το βίντεο κλιπ του ομώνυμου κομματιού, που γυρίστηκε λίγο καιρό μετά. Είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίαζε στην ΕΡΤ τη μουσική εκπομπή «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι». Το βίντεο του τραγουδιού έγινε κατά παραγγελίαν του Διονύση Σαββόπουλου για την πρώτη εκπομπή της σειράς. Ήταν το πρώτο βίντεο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα από δισκογραφική εταιρεία και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ίδιος ο Τζίμης Πανούσης. Το βίντεο κλιπ δείχνει τον δημιουργό ως Ιησού Χριστό πάνω στον σταυρό, ενώ βλέπουμε και ένα μαθητή να σκοτώνει τη δασκάλα του. Εξάλλου, οι στίχοι του τραγουδιού σχολιάζουν με ιδιαίτερο τρόπο τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής: «Όλο εμένανε σηκώνει/να πω το μάθημα η δασκάλα/θα τη σφάξω σαν κουνέλι/και θα βγω να παίξω μπάλα».
Πηγή: SanSimera.gr-like.philenews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου