Thursday, 26 December, 2024

Κοροναϊός: «Γυμνοί» στον “πόλεμο” οι γιατροί στη Γουχάν!

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των γιατρών στα νοσοκομεία της Γουχάν!
Χρειάζονται 59.600 στολές την ημέρα κι έχουν μόνο 18.500! Απαιτούνται 119.000 μάσκες και έχουν 62.200! Αναγκάζονται να φοράνε πολλές ώρες ή πολλές φορές την ίδια στολή με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν!

Νέες δραματικές μαρτυρίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι γιατροί στη Γουχάν, την πόλη που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου. Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς «όπλα» στον “πόλεμο” κατά της επιδημίας που επεκτείνεται ραγδαία και έχει κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

Δεν έχουν ικανές ποσότητες προστατευτικών μασκών. Δεν έχουν προστατευτικές στολές και αναγκάζονται είτε να τις απολυμαίνουν και να τις φοράνε ξανά είτε να τις φοράνε περισσότερες από μια φορές. Φανταστείτε να μην ήταν η Γουχάν η πόλη επίκεντρο της επιδημίας που προκαλεί ο κοροναϊός.

Μοιραία, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της πόλης κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η πόλη έχει τον πιο βαρύ απολογισμό ήδη: το 74% των νεκρών από τη νόσο παγκοσμίως και το 43% όλων αυτών που έχουν νοσήσει εκεί. Ο θάνατος του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, που πρώτου που σήμανε συναγερμό για τον κοροναϊό αλλά τον επέπληξαν πριν τον ακούσουν, φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί οι συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι γιατροί στη Γουχάν ξεπερνούν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Γίνονται… δέρμα τους οι στολές

“Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες”, δήλωσε μια γιατρός στο AFP. Εργάζεται για μεγάλο νοσοκομείο που έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των ασθενών, που έχουν προσβληθεί σοβαρά από πνευμονία.

“Όλη αυτή την ώρα, οι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιουν ούτε να πάνε στην τουαλέτα”, διευκρινίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων. Διότι οι πρώτες καρατομήσεις έχουν ήδη γίνει. Και δεν θα είναι οι μόνες… Ορισμένοι φορούν πάνες ακράτειας ενηλίκων για τις πολλές ώρες υπηρεσίας τους, παραδέχθηκε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από τις 59.900 προστατευτικές στολές που χρειάζονται την ημέρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Γουχάν έχουν μόνο 18.500, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Xου Γιαμπό. Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες N95, που προστατεύουν από τον νέο κοροναϊό: χρειάζονται 119.000 ημερησίως, αλλά έχουν στην διάθεσή τους μόνον 62.200.

“Ακόμη κι αν παίρνουν περισσότερες μάσκες, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Χωρίς όμως N95, οφείλουν να χρησιμοποιούν N90, που δεν φιλτράρουν τόσο πολύ τον αέρα, ή απλές χειρουργικές μάσκες”, εξηγεί η γιατρός. Ωστόσο “με επιπλέον προμήθειες σε εξοπλισμό προστασίας, θα μπορούσαν να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια”, καθώς θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν περισσότεροι γιατροί, υπογραμμίζει. Για να καταλάβει κανείς τον κίνδυνο που διατρέχουν γιατροί και νοσηλευτές στη Γουχάν, να σκεφτεί ότι σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Jama, 40 μολύνθηκαν σε ένα νοσοκομείο της πόλης. “Σε μας υπάρχουν περίπου 17 γιατροί που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί”, δήλωσε γιατρός μικρού συνοικιακού νοσοκομείου, ο οποίος, επίσης, ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Λόγω της έλλειψης, το προσωπικό αναγκάζεται να απολυμαίνει τις μάσκες, ακόμη και να φορά φόρμες εργασίας. “Όσοι από εμάς έχουν πυρετό τίθενται σε καραντίνα. Αλλά δεν επαρκούν αυτοί που εργάζονται. Ως εκ τούτου, αν έπειτα από επτά μέρες δεν έχεις πια πυρετό, το νοσοκομείο θα σε ωθήσει να ξαναπιάσεις δουλειά”, λέει.

“Καλύτερο από το τίποτα”

Η Σου Γιουάν, είναι Κινέζα που ζει στις ΗΠΑ. Είναι καθημερινά σε επαφή με πρώην συμφοιτητές της που έγιναν γιατροί ή νοσηλευτές στα νοσοκομεία Τονγκγί και Σιέχε, τα οποία δέχονται ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Η Σου Γιουάν, η οποία ενημερώθηκε χάρη σε αυτούς “ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου” για την σοβαρότητα της επιδημίας, έχει δαπανήσει 4.600 ευρώ για την αγορά προστατευτικών στολών και την αποστολή τους στους φίλους της. “Ένας από αυτούς είναι αναγκασμένος να φοράει την ίδια πέντε συνεχόμενες μέρες. Κάθε μέρα, την καθαρίζει με απολυμαντικό μετά τη χρήση. Λέει ότι μπορεί να μην έχει πλέον καμία χρησιμότητα, αλλά ότι είναι καλύτερο από το τίποτα”, τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο AFP. “Αυτός μου έστειλε ένα βίντεο. Τον βλέπουμε σε ασθενοφόρο να πηγαίνει να βρει οκτώ ασθενείς που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί. Το φαντάζεστε να βρίσκεστε (…) χωρίς επαρκή προστατευτική στολή με οκτώ πιθανές πηγές του ιού γύρω σας;”.

400 ασθενείς σε 8 ώρες και φόβος παντού

Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νοσοκομεία στην Γουχάν για να συμβουλευθούν το ιατρικό προσωπικό. “Καλούνται σε ενίσχυση γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Σε μια υπηρεσία, δέχονται 400 ασθενείς σε 8 ώρες”, διηγείται γιατρός από τη Γουχάν που μίλησε, ανώνυμα, στο AFP. Εκείνη δεν έχει ακόμη σταλεί επί του πεδίου, αλλά προετοιμάζεται για την κινητοποίησή της.

“Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεταδοτικές περιπτώσεις ασθενών, στις οποίες η εξέλιξη είναι ραγδαία και πεθαίνουν πολύ γρήγορα”, εξηγεί η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο της παρέχει ψυχολογική υποστήριξη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το “εξουθενωμένο προσωπικό”.Ορισμένοι νοσηλευτές θίγουν τις συνθήκες εργασίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά πολλοί φοβούνται να εκφραστούν, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα παρακολουθεί και λογοκρίνει κάθε περιεχόμενο που μπορεί να τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε live από έναν Κινέζο δημοσιογράφο πριν από μερικές μέρες δείχνει έναν άνδρα να βγαίνει από ένα μαύρο σεντάν και να παίρνει από μια αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού ένα κουτί μάσκες N95. Όταν τον ρωτούν, ο άνδρας αρνείται να πει για ποιον δουλεύει. Χάρη όμως στον αριθμό κυκλοφορίας, ο δημοσιογράφος βρίσκει τον ιδιοκτήτη του οχήματος: το δημαρχείο. Το βίντεο αυτό προκαλεί την κατακραυγή των χρηστών του ίντερνετ, οι οποίοι διερωτώνται γιατί μια οργάνωση όπως ο Ερυθρός Σταυρός προμηθεύει τις αρχές, την ώρα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη. Ούτε όμως και η βιομηχανία μπορεί ακόμη να αντεπεξέλθει. Η εθνική παραγωγή προστατευτικών μασκών βρίσκεται στο 73% της κανονικής, ομολόγησε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ο Τσεν Ντα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας σχεδιασμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου