Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο, σηματοδότησε την επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων στο δρόμο προς το συνέδριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το όργανο:
Να αλλάξει την προηγούμενη απόφαση της ΚΕ και να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη που γράφονται στο διαδίκτυο να παραλάβουν τις κάρτες τους ακόμα και την ημέρα της εκλογής των συνέδρων.
Να παραπέμψει την τελική απόφαση για το νέο όνομα του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Με αυτές τις δύο κινήσεις πολιτικού συμβολισμού ο κ. Τσίπρας επιχείρησε:
Να καταστήσει σαφές ότι αυτός καθορίζει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.
Να δείξει την αποφασιστικότητά του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατόπισή του προς την Κεντροαριστερά.
Να ρίξει το γάντι στην ενιαία αντιπολίτευση και τα ιστορικά στελέχη όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης κι Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Να καταγραφεί καθαρά ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Η νίκη
Τελικά ο κ. Τσίπρας κατάφερε:
Να εγκριθεί σε γενικές γραμμές η πολιτική κατεύθυνση που θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.
Να εγκριθεί ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο, ιδίως η σταδιακή μεταβίβαση της ισχύος από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα όργανα της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Να εγκριθεί η ισοτιμία των διαδικτυακών μελών.
Οι απώλειες
Ωστόσο, η νίκη του κ. Τσίπρα δεν επετεύχθη χωρίς απώλειες.
Πρώτον, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα διαδικτυακά μέλη ήταν οριακό: 55 υπέρ, 50 κατά και 5 αποχές. Αυτό δείχνει τόσο τη δυσαρέσκεια σημαντικού τμήματος του κομματικού κομματισμού όσο και τη μετατόπιση στελεχών που στο προηγούμενο συνέδριο είχαν εκλεγεί με τις λίστες των προεδρικών.
Δεύτερον, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται πλέον μια συμπαγής ενιαία αντιπολίτευση που περιλαμβάνει τους 53+ αλλά και στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης. Η ενιαία αντιπολίτευση έδειξε την ισχύ της στην ψηφοφορία για τα διαδικτυακά μέλη. Η πολιτική λογική λέει ότι πρέπει να περιμένουμε τώρα κάποιο δημόσιο κείμενο πολιτικής γραμμής που να το υπογράφουν τα βασικά στελέχη της.
Τρίτον, η αντιπαράθεση του προέδρου με τον γραμματέα που εκδηλώθηκε ανοιχτά στην ΚΕ, δημιουργεί αρρυθμίες στη λειτουργία του κόμματος. Οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Σκουρλέτη είναι πλέον τυπικές. Είναι βέβαιο ότι το συνέδριο θα ψηφίσει νέο γραμματέα.
Πάντως, πέρα από τις κόντρες, αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο του απολογισμού ψηφίστηκε ομόφωνα κι επαινέθηκε από μεγάλο αριθμό στελεχών.
cnn.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη με απώλειες για τον Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή
Μοιραστείτε με τους φίλους σας