Wednesday, 25 December, 2024

Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: «Δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο»

Σε απόλυτη διάψευση της αρχικής εκτίμησης προχώρησε νωρίτερα σήμερα η ιατροδικαστική έκθεση νεκροτομής στο άτυχο 11 μηνών βρέφος που μεταφέρθηκε την περασμένη Κυριακή (16/2) νεκρό στο Παίδων «Αγ. Σοφία». Ούτε καν κακοποίηση δεν αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Ειδικότερα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση με «παρά φύσιν στοιχεία», η τελική έκθεση νεκροτομής, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει, ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου:

«Το ανωτέρω βρέφος σήμερα 1) δεν φέρει κακώσεις σώματος, 2) ο παρθενικός υμένας εν διαπλάσει, δε φέρει κακώσεις, 3) στην είσοδο του πρωκτού και στην περιπρωκτική χώρα παρατηρούνται σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος τινός οργάνου».

«Λάθη γίνονται, δεν θέλω να κάνω μήνυση σε κανέναν», είπε το μεσημέρι της Τρίτης (18.02.2020), την ώρα που έφευγε πια από τη ΓΑΔΑ, ο πατέρας του άτυχου βρέφους.

Αναπόφευκτα, και ενώ οι Σύροι γονείς του βρέφους στιγματίζονται ως πιθανοί ένοχοι σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού τους, γεννάται εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έγινε μία τόσο λανθασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση και γιατί.

Απάντηση δίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο infokids: «Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε». Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα. Ολοκληρώνοντας είπε, ότι: «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου