Friday, 27 December, 2024

Πανελλήνιες: Μείωση σε εισακτέους και μετεγγραφές

Μειωμένος αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με τα πανεπιστήμια

να ετοιμάζονται να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους για το ακαδημαϊκό έτος 2020 -2021.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», τα τμήματα επιμένουν σε περιορισμό των εισακτέων. Η διαδικασία των προτάσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς το χρονικό περιθώριο για την αποστολή των σχετικών εγγράφων λήγει στις αρχές Μαρτίου.
Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως τα ιδρύματα διεκδικούν και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας -όχι, όμως, σημαντικά μικρότερο από πέρσι.
Εφόσον ο τελικός αριθμός των εισακτέων που θα προτείνουν όλα τα ιδρύματα μαζί είναι δραματικά μικρότερος από τον περσινό, τότε το πιθανότερο είναι το υπουργείο να ανακοινώσει τους δικούς του «αριθμός», αφού πρώτα θα έχει «ζυγίσει» το πολιτικό κόστος και τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.
Το υπουργείο, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των πανεπιστημίων σχετικά με τον αριθμό εισακτέων, όμως δεν έχει δεσμευθεί ότι θα δεχτεί «κατά γράμμα» τις προτάσεις, ούτε και έχει νομοθετήσει σχετικά.
Συνεπώς θα «ρυθμίσει» το ζήτημα έτσι ώστε η μείωση να είναι σε λογικό πλαίσιο. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί ακριβώς τις προτάσεις των ιδρυμάτων, γιατί τότε θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 50%.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων εάν το υπουργείο Παιδείας υιοθετούσε κατά γράμμα τις προτάσεις τους αποτελεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Πέρσι το ίδρυμα ζήτησε συνολικά 880 εισακτέους για όλα του τα τμήματα, τελικά όμως ο αριθμός ανέβηκε στους 1.687, δηλαδή τους διπλάσιους.
Και φέτος το συγκεκριμένο ίδρυμα θα κάνει ανάλογη πρόταση.
Για να καταλάβει κάποιος τη δραματική μείωση που θα μπορούσε να έχει ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αρκεί να δει τα παρακάτω στοιχεία.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα
Πέρσι, μόνο τα οκτώ (σε σύνολο 22) μεγαλύτερα πανεπιστήμια, δηλαδή Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάντειο, Οικονομικό, ΕΜΠ, Δυτικής Αττικής, Ιωαννίνων και Πάτρας, ζήτησαν να εισαχθούν συνολικά 22.056 φοιτητές, αλλά τελικά το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό σε 34.948 (δηλαδή 12.892 περισσότερους φοιτητές). Από αυτό και μόνο είναι απολύτως εμφανές πόσο μπορεί να μειωθούν οι πρωτοετείς εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση και όλων των υπόλοιπων ιδρυμάτων.
Η αλήθεια είναι ότι πέρσι ο αριθμός των εισακτέων έσπασε το ρεκόρ της δεκαετίας, καθώς οι θέσεις στα ΑΕΙ έφτασαν τις 78.335, κάτι που φέτος δεν προβλέπεται να επαναληφθεί. Συνεπώς για το 2020 ο αριθμός θα είναι μειωμένος σημαντικά. Το τοπίο όμως θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα, όταν θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και να ξέρουν πώς θα κινηθούν στον δρόμο προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.
Η μείωση στον αριθμό των εισακτέων θα ισχύσει κυρίως για τα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τα οποία έχουν ήδη υπερφορτωθεί με φοιτητές, στους οποίους δεν μπορούν να προσφέρουν πολλές φορές την κατάλληλη εκπαίδευση, και πολύ λιγότερο για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, τα οποία δεν θέλουν να χάνουν φοιτητές.
Μετεγγραφές
Τα πανεπιστήμια ζητούν, παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει και το καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα από τον τεράστιο αριθμό των φοιτητών που μετακινούνται από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις του συστήματος, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί για τους νέους φοιτητές, οι οποίοι θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου