Tuesday, 24 September, 2024

Ένταση στις Φέρες – Τραμπ: Στήριξη στην Ελλάδα!

Αποστολή στον Έβρο, Κώστας Πλιάκος – Νέα ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα στον Έβρο και συγκεκριμένα στις Φέρες

όπου μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα. Αστυνομικοί, στρατός και ντόπιοι τους σταμάτησαν, ενώ όπως επιβεβαιώνει και ο Κοινοτάρχης της περιοχής στον απεσταλμένο του CNN Greece, υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Ο απεσταλμένος του CNN Greece διαπίστωσε μία διακύμναση της έντασης μέσα στην ημέρα. Το πρωί υπήρξαν επεισόδια, χημικά και πετροπόλεμος, ωστόσο γύρω στο μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και δημοσιογράφοι κατάφεραν να μπουν στη «νεκρή» ζώνη, όπου βρίσκονταν περίπου 300-400 πρόσφυγες και μετανάστες που φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα μίλησε στο CNN Greece ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος.
Η κατάσταση στις Καστανιές, όπως είπε στο CNN Greece o κ. Δερμεντζόπουλος, είναι πλέον υπό έλεγχο, ενώ η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί στον νότιο Έβρο.
Μυτιλήνη: Λήξη συναγερμού – Άνοιξε το λιμάνι
Άνοιξε το λιμάνι τη Μυτιλήνης μετά τη λήξη του συναγερμού που προκάλεσε η πληροφορία ότι πρόσφυγες και μετανάστες από το καμπ της Μόριας επιχειρούν να κατέβουν στην πόλη. Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, το μπλοκ αποκλείστηκε στην περιοχή του Καράτεπε.
Μυτιλήνη: Πρόσφυγες προσπαθούν να κατέβουν στο λιμάνι
Κλειστό παραμένει το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι πρόσφυγες και μετανάστες από το στρατόπεδο της Μόριας επιχειρούν να κατέβουν στην πόλη. Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, το μπλοκ έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή του Καράτεπε. Η κατάσταση παραμένει ήρεμη στο λιμάνι.
Τραμπ: Δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της, αναφέρει ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Αποχωρούν από τη Μυτιλήνη μέλη ΜΚΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από το Λιμενικό, πολλά μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποχωρούν από τη Μυτιλήνη με πλοία της γραμμής.
Ο απεσταλμένος του CNN Greece Κώστας Πλιάκος μεταδίδει live όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον Έβρo:
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για πρόσφυγες: Δεν έχει νομική βάση η αναστολή αιτήσεων ασύλου
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της συνεχόμενης αύξησης ανθρώπων.
Παράλληλα, αναφέρει πως δεν υπάρχει νομική βάση για την αναστολή υποβολής των αιτήσεων από τους αιτούντες άσυλο.
Προειδοποιητικές βολές στις Φέρες
Προειδοποιητικές βολές στον αέρα έπεσαν στις Φέρες, όταν μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να περάσει σε ελληνικό έδαφος.
Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα στις Φέρες, όταν μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αστυνομικοί, στρατός αλλά και κάτοικοι σταμάτησαν την προσπάθειά τους, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.
Οι Αρχές θα είναι σε επιφυλακή όλο το βράδυ για να αποτρέψουν νέες προσπάθειες, ενώ ο κοινοτάρχης Φερών, μιλώντας στο CNN Greece, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές.
Μυτιλήνη: Σε υπαίθριο καταυλισμό προσφύγων μετατρέπεται το λιμάνι
Σε κοντέινερ στο λιμάνι της Μυτιλήνης γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν χθες στο νησί, λόγω αποκλεισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από τους κατοίκους.
Κάτοικοι της Μόριας από το μεσημέρι της Κυριακής και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα μπλόκα προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Έκλεισαν τον δρόμο προς Καλλονή στις εισόδους προς τον καταυλισμό, τοποθετώντας φορτηγά.
Ο περίκλειστος χώρος μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης έχει μετατραπεί σε καταυλισμό.
Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
-Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
-Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.
Αναστάτωση επικρατεί στη Μυτιλήνη, με τους κατοίκους να είναι αρκετά προβληματισμένοι σχετικά με το τι έχει αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Τις τελευταίες ώρες η περιοχή της Μόριας είναι για ακόμη μια φορά «θέατρο σύρραξης» καθώς όπως φαίνονται και από τα πλάνα που υπάρχουν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Πρόκειται για τουλάχιστον 22.000 άτομα.
Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική χωρητικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα στη Μόρια. Έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
Όπως λένε κάτοικοι του νησιού στο CNN Greece, αισθάνονται ότι υπάρχει αδιαφορία, θέλουν από την κυβέρνηση να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Σημειώνουν πως δεν πάει άλλο και πως η κατάσταση έχει «εκτροχιαστεί».
Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να αναχωρούν για τα σύνορα με την Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του πρακτορείου Intime πλήθος κόσμου σπρώχνεται για να μπει στα λεωφορεία που έχουν κατεύθυνση τα σύνορα με τον Έβρο.
Γερμανία: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη της ΕΕ 
Το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών – και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», σημείωσε.
Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Το Μέγαρο Μαξίμου παρείχε ενημέρωση σχετικά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά τη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τι σημαίνουν
Το CNN Greece βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να σας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
Η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει μια «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Όπως έκανε γνωστό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
«Αβρούπα, Αβρούπα»: Έτσι γίνεται η μεταφορά των μεταναστών στα σύνορα
Μια καινούργια αγορά άνοιξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι ανοίγει τα σύνορα της χώρας σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.
Ξεκινώντας από πόλεις της Ανατολίας, πρώτο σημείο συνάντησης τους πριν από τα σύνορα είναι η Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στη συνοικία Εσενλέρ και η λεωφόρος Βατάν. Από εκεί ξεκινούν τα λεωφορεία, τα μικρά επιβατικά οχήματα τύπου βαν, τα ταξί, ακόμη και ΙΧ αυτοκίνητα με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα, στην Αδριανούπολη. Υπάρχουν και άλλα σημεία συνάντησης, αλλά αυτά τα δύο είναι τα βασικά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι και οι ίδιες οι τουρκικές αρχές ναύλωσαν λεωφορεία που μετέφεραν τα πλήθη στα σύνορα.
Καταγγελίες από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών για τις συλλήψεις δημοσιογράφων
Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στην Τουρκία καταδικάζει τη σύλληψη δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως 9 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την τουρκική πλευρά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου