Tuesday, 24 September, 2024

Το τολμηρό “φρένο” Μητσοτάκη στις λειτουργίες εκθέτει την Ιερά Σύνοδο

Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.
Ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και ανέμενε τις αποφάσεις της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Τα ημίμετρα όμως που ανακοίνωσαν οι Ιεράρχες οι οποίοι μπορεί να μείωσαν τις ώρες της κυριακάτικης λειτουργίας αλλά δεν απέκλεισαν την παρουσία των πιστών, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνηση η οποία με κοινή υπουργική απόφαση έβαλε τέλος στις ακολουθίες στους λατρευτικούς χώρους όλων των δογμάτων.
“Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. δείτε εδώ
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως η οποία με επίσημο τρόπο τόνιζε την αναστολή κάθε είδους τέλεσης λειτουργίας και ιεροπραξίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.
Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια
Ο πρωθυπουργός σεβόμενος τον σημαντικό ρόλο της εκκλησίας όλα αυτό διάστημα, με δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις μαζικές συναθροίσεις στους ιερούς ναούς για την μετάδοση του Κορωνοϊού.
Μάλιστα ήταν κοινή απόφαση να μεταβεί στην Μονή Πετράκη και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερώσει του Μητροπολίτες για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το πόσο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος όμως σε μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση στο συνοδικό μέγαρο δεν κατάφερε να πείσει τους Ιεράρχες να συμφωνήσουν στην αναστολή όλων των λειτουργιών χωρίς αστερίσκους. Ο πρωθυπουργός έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, πήρε την κατάσταση στα χέρια του βάζοντας τέλος στις θρησκευτικές τελετές.
Οι “ιερές” κόντρες – Στο “στόχαστρο” ο Μεσογαίας
Το κλίμα στην Μονή Πετράκη ήταν εκρηκτικό. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κάλεσε τους 11 Μητροπολίτες της Αττικής για να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερωθούν όλοι από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Μόλις αποχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας άρχισαν τα όργανα στο συνοδικό Μέγαρο.
Ιεράρχες έβαλαν εναντίον του Μητροπολίτη Μεσογαίας ο οποίος ήταν ο πρώτος που μείωσε τις ακολουθίες αλλά και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που συρρίκνωσε την κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να περιμένει την απόφαση της ΔΙΣ.
Αρκετοί Μητροπολίτες αποχωρώντας από την Μονή Πετράκη, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως θέλει να κλείσει τις εκκλησίες ενώ αφήνει ανοιχτά τα τζαμιά (αυτό δεν ισχύει, καθώς η απόφαση αφορά όλους τους χώρους λατρείας). Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υποστήριξε: “Ήμασταν 25 Ιεράρχες και είπαμε 25 διαφορετικά πράγματα”.
Το διχαστικό κλίμα μεταξύ των Ιεραρχών επικράτησε και στη συνεδρίαση της συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρούσε να ισορροπήσει την κατάσταση που επικρατούσε αλλά μάταια. Τελικά κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη ανακοίνωση με την οποία ματαιώνονται οι λειτουργίες εκτός της Κυριακής η οποία θα είχε διάρκεια μία ώρα…
Η Αρχιεπισκοπή “άδειασε” τον ΣΥΡΙΖΑ
Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως την ευθύνη για την αναστολή του εκκλησιασμού έπρεπε να την αναλάβει η πολιτεία, και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Ιερώνυμος εμφανιζόταν προβληματισμένος και δυσαρεστημένος από τη στάση της κυβέρνησης.
Για νοσηρή φαντασία έκανε λόγο σε δήλωσή του ο διευθυντής τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τονίζοντας πως ο κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ενημέρωσε πως θα επικοινωνήσει μετά το τέλος της ΔΙΣ για να τους ενημερώσει.
“Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται, ή δολίως “κυκλοφορεί” σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας” ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου