Ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, από το υπουργείο Υγείας σχετικά
με την πορεία του ιού στη χώρα μας
Ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 28 εκ των οποίων, οι 23 είναι άντρες και οι 5 γυναίκες.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 74, την Παρασκευή (27/03/2020), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 966.
Αυτή τη στιγμή, 66 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπεία διασωλημένοι είναι οι 65 ενώ 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 13.400 εργαστηριακά δείγματα. Μήνυμα αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό αποσωληνώθηκαν από τη ΜΕΘ. «Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Κανένας μας δεν έχει ανοσία στον ιό, η επιστροφή στην πατρίδα δεν διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του», υπογράμμισε επίσης ο λοιμωξιολόγος.
Δεν είναι η ώρα για τα τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό
«Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ». «Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορωνοϊού.
Τα φάρμακα που επιλέγουν οι ειδικοί
Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. άνθρωποι». Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Χαρδαλιάς: Σημαντικότατες οι επόμενες εβδομάδες, κανένα περιθώριο εφησυχασμού
Η μάχη εναντίον της νόσου του κορωνοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.
Ανακοίνωσε πως αναμένονται το Σαββατοκύριακο κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό. Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι.
newsbomb