Friday, 27 December, 2024

Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα

σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τοποθετείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται και η τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Τόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».
Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη
Θα καταθέσω έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών της μάχης κατά της πανδημίας & έναν σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον.
Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή.
Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός
Θα επιμείνω στην δημοκρατκή λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως αυτός που συνέβη στην Ουγγαρία.
Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία & καταστήματα.
Κι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων
Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ κ.α. Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε.
Επαινώ την αντοχή, την υπευθυνότητα και την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας
Αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.
Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε
Κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού.
Ολες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό.
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες.
Ανακοινώθηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.
Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι.
Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αυριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ
Όλα αυτά τα μέτρα απαντούν στα προβλήματα του χθες αλλά δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και διαχρονική.
Η Ελλάδα εισηγήθηκε μαζί με άλλες 8 χώρες την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης, Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχει ηθικό μέτρο. Η κρίση χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες.
Το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης και Πάσχα της ζωής
Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης.
Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτές που έχουν διατεθεί δωρεάν.
Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ “θα λογαριαστούμε”. Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους.
Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο.
Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.
α όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία που αναπτύσσουμε θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο π.χ. gov.gr, άυλες συνταγογραφήσεις.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου