Friday, 15 November, 2024

Επιστολή Τζαμτζή στον ΥΠΑΑΤ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας

απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.
Ο κ. Τζαμτζής στην επιστολή του αναφέρει:
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-ΠΕ Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη
Θέμα: Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας
Δύσκολες μέρες περνούν οι πολίτες στην χώρα μας και όλος ο πλανήτης με την πανδημία του κορωναιού. Δύσκολες οικονομικά ώρες περνούν και οι αγρότες μας.
Η κακή προηγούμενη χρονιά 2019, μεγιστοποιεί μέσα σ αυτό το περιβάλλον τα προβλήματα των αγροτών.
Τι εννοώ; Με 2 λεπτά τιμή για τον χυμό των επιτραπέζιων ροδάκινων και 8-10 λεπτά για τον χυμό από συμπύρηνα ροδάκινα και βερύκοκα και χωρίς καλά ροδάκινα , βερύκοκα και άλλες καλλιέργειες λόγω καθολικής ζημίας από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις, οι αγρότης στην Πέλλα δεν είχαν έσοδα, δεν κάλυψαν ούτε τα έξοδα τους.
Προσδοκούν πως και πώς να πληρωθούν κάποιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για να επιβιώσουν.
1. Στον ΕΛΓΑ στο Υποκατάστημα Ημαθίας-Πέλλας στην Βέροια, ο κορονοιός και η κινητικότητα (2 Επόπτες του ΕΛΓΑ άλλαξαν υπηρεσία), έχουν μειώσει το προσωπικό και πολλοί αγρότες δεν θα πληρωθούν έστω και την Μεγάλη Τετάρτη, έστω και αν έχουν πληρωμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διότι δεν έχουν παραδοθεί και δεν έχουν δουλευτεί οι καταστάσεις εκτίμησης ζημιών κάποιων χωριών.
2. Πολλοί αγρότες λόγω των εξευτελιστικών τιμών που πουλήθηκαν πέρσι τα ροδάκινα, τα βερύκοκα και αλλά φρούτα, δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν θα πληρωθούν ούτε το Πάσχα.
Οι αγρότες αυτοί, δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένεια τους και φυσικά δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη τους.
Εάν δεν καλλιεργηθεί η γη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοιού, τότε θα υπάρξει μεγάλη μείωση στην πρωτογενή παραγωγή και υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για την οικονομία της χώρας αλλά και κίνδυνος μεγάλης έλλειψης τροφίμων στην πατρίδα μας.
Η λύση είναι ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων των αγροτών.
Ξέρετε κ. Υπουργέ ότι το θέμα αυτό το θέταμε το 2013-2014 με ερωτήσεις και συζητούνταν. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση μας να το κάνει, γιατί είναι δίκαιο.
Αγρότες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εάν οι αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες από τις εισφορές, θα πάρουν την διαφορά.
Σήμερα π.χ., για 500 ευρώ που δεν έχουν , χάνουν 2000 ευρώ. Κρατήστε τα 500 ευρώ και να πάρουν τα 1500 που δικαιούνται. Ήδη σας έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία.
3. Πρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών διότι έχουν παράξει ντομάτες και άλλα λαχανικά, λουλούδια κλπ, αλλά δεν μπορούν να τα διαθέσουν και τα πετούν.
Ο λόγος είναι ότι οι λαϊκές αγορές είναι περιορισμένες, εκτός περιφέρειας σε λαϊκές αγορές δεν μπορούν να βγουν, τα καταστήματα εστίασης και τα άλλα καταστήματα δεν λειτουργούν, οπότε αναγκάζονται και πετούν τα προϊόντα τους και η ζημιά τους είναι πολύ μεγάλη.
4. Πρέπει να σταματήσει η αντιαγροτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να κρατούνται χρήματα του ΕΛΓΑ (ταμειακά διαθέσιμα) 50 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εάν ο ΕΛΓΑ έχει τα χρήματα αυτά, θα μπορεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις στο 100% και όχι ως 1η δόση το 60% και αργότερα το 40%.
5. Η στήριξη των κτηνοτρόφων μας είναι επιβεβλημένη, διότι λόγω κορονοιού δεν θα υπάρξουν εξαγωγές ιδιαίτερα των μεγάλων αρνιών και ούτε μεγάλη κατανάλωση εντός Ελλάδος εξ αιτίας των μέτρων της Πολιτείας. Οι τιμές δε, είναι πολύ χαμηλά για τον κτηνοτρόφο.
6. Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μετακινήσεις. Η νομαδική μελισσοκομία πρέπει να στηριχτεί και να διευκολυνθεί ώστε να έχουν παραγωγή μελιού. Ήδη με την απαγόρευση της μετακίνησης σε νησιά όπως στην Θάσο, πολλοί επαγγελματίες χάνουν ένα μέρος της παραγωγής τους.
7. Το μεγάλο θέμα αυτής της χρονιάς, είναι τα εργατικά χέρια. Οι καλλιέργειες έχουν πάψει να είναι οικογενειακή υπόθεση. Ο αγρότης σήμερα δουλεύει πολλά στρέμματα αλλά χρειάζονται εργατικά χέρια. Η τρίμηνη τουριστική βίζα για τους Αλβανικής καταγωγής εργαζόμενους, πρέπει να γίνει εξάμηνο ώστε και οι αγρότες να μπορούν να χρεώνουν εργόσημα. Έτσι και το κράτος θα κερδίζει και οι αγρότες αλλά το θέλουν και οι Αλβανοί εργάτες οι οποίοι τώρα φεύγουν στην Ευρώπη.
8. Να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες για τα έτη 2013-2014 διότι έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις, έχουν γίνει οι έλεγχοι καθώς και οι περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων.
9. Οι αγρότες πρέπει να ενταχθούν στα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που λαμβάνονται για άλλους τομείς της οικονομίας μας, ώστε να ανακουφιστούν.
10. Άνοιγμα νέων αγορών και ιδιαίτερα επάνοδος στην ρωσική αγορά η οποία από το 2005 και μέχρι το εμπάργκο, κρατούσε όρθια την αγροτική παραγωγή στις περιοχές μας.
11. Να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός ενισχύσεων de minimis.
Κύριε Υπουργέ
Οι αγρότες της Πέλλας δεν επαιτούν. Απαιτούν τα χρήματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι ψαράδες, είναι οι μόνοι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνονται μια φορά έως δυο φορές τον χρόνο, εάν δεν τους κοροϊδέψουν με ακάλυπτες επιταγές ή τους εξαπατήσουν και χάσουν τα λεφτά τους.
Κύριε Υπουργέ
Με τα 150 εκατ. ευρώ τα οποία έχετε δεσμεύσει για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους ψαράδες, αν και πιστεύω ότι είναι λίγα για όλους τους παραπάνω τομείς, μπορείτε άμεσα να τους στηρίξετε οικονομικά και να τους βοηθήσετε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και την φετινή χρονιά.
Η συνέχιση της παραγωγής είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενή τομέα και την οικονομία της χώρας μας.
Πάντα στην διάθεση σου.
Με εκτίμηση
Ιορδάνης Τζαμτζής, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου