Tuesday, 30 April, 2024

Κέικ καρύδας, χωρίς αυγά και βούτυρο!

Μια παραλλαγή «επί το υγιεινότερον» του αγαπημένου -και αξεπέραστου ρεβανί με ινδοκάρυδο. 

Ωραία, ελαφριά παραλλαγή όταν δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, με επιπλέον αυγά και βούτυρο. Γίνεται και νηστίσιμο χωρίς το γάλα, με χυμό καρύδας ή πορτοκάλι.
Υλικά:
1,5 κούπα αλεύρι φαρίνα
1,5 κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (στυμμένα δύο-τρία πορτοκάλια) 
½ κούπα γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (σε περίπτωση νηστείας, δείτε και 3η παρατήρηση), Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, 2 βανίλιες.
Για το σιρόπι:
1,5 κούπα ζάχαρη, 1,5 κούπα νερό, φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού (αν θέλουμε έξτρα άρωμα, βάζουμε κανέλα ή μοσχοκάρυδο)
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν.
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε μια
ομοιογενή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά προτίμηση με σούστα).
Αφήνουμε το κέικ να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όταν σβήσει το φωτάκι, το ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε, αφήνουμε να “πάρει ανάσα” και μετά από πέντε λεπτά, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς.


Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με καρύδα.
Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου. Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες.
Παρατηρήσεις:
1) Μπορούμε να σιροπιάσουμε κρύο το κέικ με ζεστό σιρόπι.
2)Πολλές φορές διατηρώ σιρόπι από γλυκά του κουταλιού στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ στο σιρόπιασμα κέικ. Έτσι είχα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι αυτή τη φορά. Θα χρειαστούμε περίπου 2 κούπες έτοιμο σιρόπι.
3)Το κέικ μπορεί να γίνει και νηστίσιμο αν αντί γάλα αυξήσουμε το χυμό κατά ¼ της κούπας και προσθέσουμε άλλο ¼ λικέρ ή κονιάκ στο μείγμα μας ή βάλουμε γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.
4)Η καρύδα έχει χοληστερίνη, οπότε πρέπει να την προσέχουν όσοι έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο… Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου