Tuesday, 24 December, 2024

Κοροναϊός: «Δίχτυ» προστασίας για μετανάστες: Στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία!

Μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού λαμβάνει καθημερινά η κυβέρνηση, με προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό, ανάμεσα τους οι πρόσφυγες, οι Ρομά και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.145 μετά την επιβεβαίωση 31 νέων κρουσμάτων σήμερα, ενώ ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 100.
Έχει ήδη παρθεί η απόφαση μεταφοράς χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά η οποία δια μείνουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.
Όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις δομές ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ύστερα από τον συναγερμό που σήμανε στις Αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.
Μεταφέρονται από τα νησιά περίπου 2.000 ευάλωτοι πρόσφυγες
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού και θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή», όπως είπε ο κ. Ρόκο.
Ο ΔΟΜ, εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, επιχειρεί να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ξενοδοχεία στην ενδοχώρα «και όχι να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα φιλοξενίας σε αυτά». Όπως διαβεβαίωσε, «υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν μετανάστες σε αυτή τη φάση και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Μέτρα για τα γηροκομεία
Με τον συναγερμό που προκλήθηκε από κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο, ο κ. Τσιόδρας, κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, είπε πως «πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η κύρια ομάδα που θέλουμε να προστατευτεί. Σε αυτές τις δομές παρατηρήθηκε διασπορά του ιού για αρκετές εβδομάδες. Δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των δομών βάσει του πρωτοκόλλου, ενώ μοιράστηκε και προστατευτικό υλικό».
«Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορούν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό, συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας» συμπλήρωσε.
Σε επαγρύπνηση για τους οικισμούς Ρομά
Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ και για τους οικισμούς Ρομά.
Μετά τη Λάρισα, την Κυριακή των Βαΐων ένας άλλος οικισμός Ρομά βρέθηκε στο προσκήνιο στην περιοχή της Ξάνθης, όταν εντοπίστηκε 15μηνών βρέφος θετικό στον κοροναϊό.
Το παιδί, που φέρεται να έχει και υποκείμενο νόσημα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της οικογένειας ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η εικόνα και το τυχόν επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στον οικισμό. Στην περιοχή είχε μεταβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τζέπελη στον οικισμό μένουν πάνω από 5.000 άτομα.
Συνεχίζεται η καραντίνα στον οικισμό της Λάρισας
Οι Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, που επιβλήθηκε από την Πέμπτη το βράδυ.
Περιοχές με πολυπληθείς οικισμούς Ρομά μπαίνουν στα άμεσα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για οικισμούς στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα στους οποίους θα ξεκινήσουν στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, έγκαιρα μέτρα.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.
«Αυτό που έχουμε επιτύχει είναι επίτευγμα όλων μας» είπε κλείνοντας, απευθυνόμενος στους πολίτες, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση τους.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου