Thursday, 26 December, 2024

Μάχη στη Βουλή με επίκεντρο την οικονομία – Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία

Στην οικονομία αναμένεται να επικεντρώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως

συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την κρίση του κορονοϊού.
Μετά την παρουσίαση προχθές του σχεδίου σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και τη συνεδρίαση χθες του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία δόθηκε καταρχήν το μήνυμα πως στη νέα κανονικότητα οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός σήμερα αναμένεται ειδικότερα να περιγράψει τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο. Τους δύο μήνες δηλαδή που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων, εφόσον βεβαίως όλα πάνε κατ’ ευχήν.
Το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει το απόγευμα τα επόμενα βήματα στην οικονομία, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις κατά το επικοινωνιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε και στην παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος χαλάρωσης, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε πρώτα το βασικό πλαίσιο και έξι υφυπουργοί εξήγησαν τις λεπτομέρειες.
Σήμερα όμως λήγει και το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, την παράταση του οποίου με αφορμή τον κορονοϊό είχε διαπραγματευτεί τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Οι θεσμοί όμως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε καθολική παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας και δη για ένα έτος όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά.
Φέρεται λοιπόν η κυβέρνηση να υιοθετεί μία μέση λύση, ανακοινώνοντας την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μόνο για τους πληγέντες από τον κορονοϊό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (που θα υπάγονται στο νέο πλαίσιο), ενώ θα διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς προστασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα, καθώς το 70% των ΚΑΔ έχει ενταχθεί στα μέτρα για τον κορονοϊό.
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται βέβαια να εξελιχθεί και σε πολιτική κόντρα, ιδίως μεταξύ του κ.Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Αλλά και σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση αναφορικά με το εάν η κρίση απέδειξε την ανάγκη ενός πιο ισχυρού δημόσιου τομέα, όπως θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση ή εάν αντίθετα «δεν δικαιώνεται ο κρατισμός» όπως υποστηρίζει το Μαξίμου και το Μοσχάτο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά-zougla.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου