Tuesday, 24 September, 2024

2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ο πρώτος μετά το 1054

2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα

τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Το πρωί του Σαββάτου 5 Μαΐου έφτασε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, προκειμένου να τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στο χώρο τον υποδέχτηκαν, σε θερμό κλίμα, περίπου 15.000 καθολικοί Έλληνες. 

Τη μέριμνα του Αγίου Παύλου για την ενότητα της Εκκλησίας επικαλέστηκε στο κήρυγμά του ο Πάπας, το οποίο ανέγνωσε στα γαλλικά και, κατόπιν, μεταφράστηκε στα ελληνικά. Ο ποντίφικας παρότρυνε τους πιστούς «να βαδίσουν μαζί στην ενότητα της πίστης και στον σεβασμό των νομίμων διαφορών τους, αποδεχόμενοι αλλήλους και αλληλοστηριζόμενοι ως μέλη του σώματος του Χριστού». Επίσης, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία πιστών και άλλων χριστιανικών ομολογιών, γεγονός που δείχνει «την προσοχή τους για τη ζωή της καθολικής κοινότητας και για την κοινή αδελφοσύνη εν Χριστώ». Ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος στην Αθήνα, Φώσκολος, απευθύνοντας μήνυμα προς τον Πάπα, τον προέτρεψε να κοιτάξει γύρω του τα συγκεντρωμένα τέκνα της Εκκλησίας από όλα τα μέρη του κόσμου. Εξέφρασε δε την ευχή να μπορούσε ο ποντίφικας να μείνει περισσότερο κοντά στους συγκεντρωμένους πιστούς. Ωστόσο, «αναλογιζόμενος ότι αυτό είναι αδύνατο, λόγω του ταξιδιού στη Συρία και τη Μάλτα, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη διάρκεια του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που τελείται προεξάρχοντος του ποντίφικα, οι πιστοί έψαλαν ύμνους στην Παναγία, ανεγνώσθη η επιστολή του Αγίου Παύλου προς Γαλάτες και το Ευαγγέλιο.

Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:30 και ο Πάπας αναχώρησε για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πομπή των οχημάτων έφτασε την προγραμματισμένη ώρα στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών όπου βρίσκονταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, καθολικοί επίσκοποι και κληρικοί. Το αεροσκάφος της Alitalia με τον Πάπα και τη συνοδεία του αναχώρησε στις 11:45 για την επόμενη στάση του ταξιδιού του, τη Δαμασκό.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου