Friday, 27 December, 2024

Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη για επαναφορά ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές 2019 και κατάργηση προκαταβολής φόρου για το 2020

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία ζητά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης αναφορικά με δύο μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και ανακούφισης των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων και για τις οφειλές του 2019. Η διαδικασία της ρύθμισης για τις οφειλές του 2018 η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο είχε θετικά αποτελέσματα για τη διευκόλυνση της δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων. Ειδικά σήμερα, όπου οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς, τα οφέλη μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι πολλαπλάσια, καθώς θα επιτρέψουν την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και την εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης θέτει το ζήτημα της μείωσης ή και της κατάργησης της προκαταβολής φόρου για το 2020 και ζητά από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, καθώς πολλοί υπόχρεοι δεν ολοκληρώνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις. Η μείωση του συντελεστή θα εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα και εισπραξιμότητα στο Κράτος, ενώ έχει δίκαιη κατεύθυνση καθώς ο τζίρος αναμένεται μικρότερος σχεδόν στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών,τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Θέμα: Επαναφορά ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές 2019 και μείωση ή κατάργηση προκαταβολής φόρου για το 2020. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην ελληνική οικονομία, ενώ οι μονάδες οι οποίες αναμένεται να έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας, σε κυρίαρχους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Συνεπώς, όπως ορθώς έχει ήδη διαγνώσει και η Κυβέρνηση, είναι σημαντικό κάθε ευρώ να είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Την παρούσα στιγμή υπάρχουν αρκετά δεσμευμένα κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με οφειλές για το έτος 2019. Το μέτρο της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο οι οποίες βεβαιώθηκαν έως και 31-12-2018 λειτούργησε θετικά για την οικονομία, σε μία περίοδο οικονομικής ανάκαμψης. Τα οφέλη μιας τέτοιας ρύθμισης σήμερα, σε περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και ανάγκης για ρευστότητα, για οφειλές του 2019, θα ήταν πολλαπλάσια. Παράλληλα, η ένταξη σε ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Επιπλέον, θετικό θα ήταν η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το σχεδιασμό που έχει αναφορικά με την προκαταβολή φόρου. Όπως παρατηρείται, αρκετές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθυστερούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2020 καθώς υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι πιθανή μείωση ή κατάργηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για το 2020 θα εξασφαλίσει απαραίτητη ρευστότητα σε αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιχειρήσεις, σε μία δύσκολη και σημαντική συγκυρία. Με δεδομένο επίσης ότι και τα δύο αυτά μέτρα θα διευκολύνουν το Κράτος να εισπράξει άμεσα ένα μέρος των οφειλών προς αυτό, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.Προτίθεται η Κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες βεβαιώθηκαν έως 31-12-2019;

2.Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει την προκαταβολή φόρου για το 2020;

Ο ερωτών Βουλευτής, Βασίλειος Βασιλειάδης».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου