H πανδημία στις ΗΠΑ απειλεί τώρα με πείνα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς. Το lockdown
οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και πάνω 40 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, και χωρίς εγγυημένο εισόδημα για να αγοράσουν τα στοιχειώδη τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Η ανάγκη για συσσίτια εκτοξεύτηκε και σύμφωνα την ανάλυση του εθνικού δικτύου τράπεζας τροφίμων, 54 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη χώρα κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεινάσουν, αν δεν λάβουν ενίσχυση μέσω συσσιτίων ή δελτίων τροφίμων. Ένα στα τέσσερα παιδιά, περίπου 18 εκατομμύρια, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν βοήθεια για να τραφούν εξαιτίας της ιστορικής κρίσης. Ακόμα και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η κατάσταση ήταν δεινή, και 37 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν εγγυημένη και σταθερή πρόσβαση σε αρκετό φαγητό. Στον νότο, όπου ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος, η διατροφική ανασφάλεια διαφαίνεται χειρότερη και περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με πρωτοφανή αβεβαιότητα για την τροφή τους σε Λουιζιάνα, Νέο Μεξικό, Τέξας, Τενεσί, Αλαμπάμα, Αρκάνσας και Μισισίπι.
Οι προβλέψεις για τη φετινή ανεργία δείχνουν αύξηση κατά 7,6% από το 2018, στο 11,6%, και αντιμέτωπο με συνθήκες φτώχειας θα έρθει το 16,6% των Αμερικανών (αύξηση 4,8%). Ακόμα και στην τουριστική «Μέκκα» του Λας Βέγκας, τα ξενοδοχεία, τα καζίνο και τα εστιατόρια που επιβίωσαν του lockdown, θα χρειαστούν ολόκληρους μήνες για να λειτουργήσουν πλήρως. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν πια καμία εγγύηση. «Δεν έχουν αρκετό φαγητό για αυτή την απότομη, δραματική αύξηση», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας τροφίμων Three Square της πόλης, Λάρι Σκοτ.
Θα χρειαστούν 65% περισσότερα τρόφιμα για να αποφευχθεί ένα κύμα ανέχειας. «Άνθρωποι θα πεινάσουν, αυτή είναι η αλήθεια». Στη Νεβάδα, η ανεργία είναι υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην χώρα-ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια της Μεγάλης Ύφεσης. Ένα στα τρία παιδιά και ένας στους πέντε ενηλίκους προβλέπεται πως δεν θα έχουν καμία εξασφάλιση σταθερής και επαρκούς τροφής. «Αυτή η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τις ζωές των ανθρώπων σε εθνική κλίμακα, εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο της πείνας», λέει η CEO του Feeding America, Κλερ Φοντενοτ. Στο Τούσον της Αριζόνα, 1.400 αυτοκίνητα σχημάτισαν μια τεράστια ουρά την Πέμπτη, μπροστά από ένα κέντρο δωρεάν διανομής τροφίμων που ανοίγει μόνο για τρεις ώρες. Οι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά για μερικές κονσέρβες φρούτων, μακαρόνια, λίγο γάλα, κατεψυγμένο κρέας και ψωμί για να τραφούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα «Κουτιά με φαγητό από Αγρότες σε Οικογένειες, όπου παραδίδει το πλεόνασμα ευπαθών αγαθών σε τράπεζες τροφίμων, ώστε να αξιοποιηθούν αντί να πεταχτούν στα απούλητα στα σκουπίδια – γάλα, λαχανικά, κρέας. Τα αποθέματα είναι αβέβαιο για πόσο θα κρατήσουν και οι ειδικοί σύμβουλοι ανησυχούν για το χειρότερο σενάριο. «Όλα μοιάζουν τόσο απρόβλεπτα. Κυριολεκτικά δεν έχουν ιδέα θα τι συμβεί σε τρεις μήνες», λέει η διευθύντρια της τράπεζας τροφίμων στην δυτική Μασαχουσέτη, Κριστίνα Μάξγουελ.
Καθώς οι Πολιτείες χαλαρώνουν τα μέτρα και οι επιχειρήσεις ανοίγουν, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι επίπονα αργή αν δεν ελεγχθούν οι πιθανές εξάρσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η κρίση της ανεργίας θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια, και σε αυτή την περίπτωση εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν φαγητό και παροχές για στέγη μακροπρόθεσμα. Στο Λος Άντζελες των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, 1,68 εκατομμύρια θα αντιμετωπίσουν διατροφική αβεβαιότητα φέτος. Η ανεργία εκεί σκαρφάλωσε στο 20,3% και τα δελτία τροφίμων τριπλασιάστηκαν από πέρυσι. «Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντέξουν οι τράπεζες τροφίμων, είναι πέρα από τις δυνατότητές μας και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει η ομοσπονδιακή βοήθεια», λέει ο Μίκαελ Φλαντ, πρόεδρος της τράπεζας τροφίμων στο Λος Άντζελες που έχει προσφέρει 80% περισσότερα λαχανικά από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Η πρόεδρος της Feeding Northeast Florida, Σούζαν Κινγκ συμφωνεί: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι όταν η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή βοήθεια στερέψει, θα υπάρχει ακόμα μια μεγάλη ουρά ανθρώπων περιμένοντας για φαγητό. Είναι «μαραθώνιος» και δεν μπορούμε να χρυσώσουμε το χάπι για το πόσο τρομακτικό είναι. Με κρατά ξάγρυπνη αυτό». Με πληροφορίες από NYT και Guardian
Πηγή: www.lifo.gr