Την άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως η υπόθεση του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821
είναι και των ομογενών, ανέφερε η η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου.
Μάλιστα, η κ. Αγγελοπούλου κάλεσε τους βουλευτές και αιρετούς ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό και όλη την ομογένεια να καταθέσουν προτάσεις και να συμμετάσχουν ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνεγερσίας του ’21.
“Δεν διανοούμαστε ότι δεν θα είστε μέσα στην υπόθεση αυτή. Η επέτειος αυτή θα γιορταστεί όπου χτυπά η ελληνική καρδιά” ανέφερε η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού για τα “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση.
Απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση όπου συμμετείχαν ομογενειακές οργανώσεις, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι οι σύλλογοι, φορείς, πρεσβείες κ.ά. μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, στο ημερολόγιο εκδηλώσεων και έως τώρα, έχουν κατατεθεί προτάσεις για 630 δράσεις, οι οποίες εξετάζονται από τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής.
Απαντώντας στην πρόταση του πρόεδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Πέτρου Κατσαμπάνη για βοήθεια στην προσπάθεια εκτύπωσης υλικού για εκθέσεις, τον ευχαρίστησε, λέγοντας πως “ως γυναίκα, νοικοκυρά και οικονόμα” αισθάνεται τιμή για την πρότασή σας για τη βοήθεια (σ.σ. στην εκτύπωση υλικού για εκθέσεις), βεβαίωσε ωστόσο ότι θα αποσταλεί το αναγκαίο υλικό, καθώς και καθηγητές για ομιλίες, ελπίζοντας ότι θα έχει περάσει η πανδημία.
Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε πως η Επιτροπή είναι στη διάθεση των φορέων για την όποια βοήθεια μπορεί να τους προσφέρει καθώς “η συνεργασία είναι το μήνυμα που θέλουμε να δείξουμε”.
Μάλιστα , η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά πως “θα γιορτάζουμε με όλο το 2020-21”.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης ανέφερε πως το υπουργείο και η Επιτροπή θα αποστείλουν κοινή επιστολή προς όλες τις ομογενειακές οργανώσεις, με την οποία θα ζητείται η συμβολή τους .
Ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Πέτρος Κατσαμπάνης, που εκπροσωπεί ελληνικής καταγωγής μέλη 49 εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων σε 20 χώρες του κόσμου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συμβολή τους στους εορτασμούς των 200 χρόνων. Και μεταξύ άλλων πρότεινε τη σύνδεση του φιλελληνισμού της εποχής του 1821, με τον κόσμο που και σήμερα αγαπά τον Ελληνισμό ενώ εξέφρασε η διάθεση για οικονομική συμβολή , μέσω χορηγών για την πραγματοποίηση εκθέσεων σε ξένα κοινοβούλια.
Η πρόεδρος Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης Ιωάννα Ζαχαράκη, μετέφερε το ενδιαφέρον του Δικτύου για διοργάνωση εκθέσεων με μεταφρασμένο οπτικοακουστικό υλικό, για πανεπιστημιακά συμπόσια σε ιστορικά ζητήματα, ενώ πρότεινε τη συμπερίληψη εκδηλώσεων για το ρόλο των γυναικών στον Αγώνα, όπως της Δόμνας Βισβίζη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώ Μαυρογένους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης ανέφερε ότι ο εορτασμός αυτός είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο απόδημος Ελληνισμός θα δώσει το παρών και θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο της Επανάστασης του 1821.
Ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ενημέρωσε για τους άξονες δράσης του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να τιμηθεί η παρουσία των ομογενών στον Αγώνα του 1821.
·Ο πρώτος άξονας προβλέπεται να κινητοποιήσει τους ομογενείς γύρω από δράσεις του δήμου Ύδρας.
· Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς και τη συνεργασία της με το ΕΚΠΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική σκηνή και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και στην “εντυπωσιακή” συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που θα διοργανώσει πλωτή έκθεση για την επανάσταση και τον πρώιμο εθνικό βίο, και η οποία θα αναδεικνύει την προετοιμασία των ναυτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο (Ύδρα, Σπέτσες, Χίος, Ψαρά, Μεγίστη) ενώ οι ομογενείς θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση οργανωμένα. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, θα κυκλοφορήσει σειρά εκδόσεων με τίτλο “Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του” ενώ η δράση αυτή θα μεταφερθεί σε όλα τα παιδιά της ομογένειας. Δώσαμε την ιδέα, να περιληφθεί, η ενότητα αυτή, στην πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών “staellinika” είπε ο κ. Χρυσουλάκης.
· Ο τρίτος άξονας είναι η συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με ομογενείς σε “κομβικές πόλεις” όπως η Βιέννη, η Οδησσός, το Βουκουρέστι και το Ιάσιο, καθώς και σε άλλα κομβικά σημεία όπως οι ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας και της Κορσικής.
Τέλος, ο ΓΓΑΕ είπε ότι εξετάζεται η χορήγηση εθνικής φορεσιάς σε ομογενειακά σωματεία και ιδρύματα που θα προταθούν από τους βουλευτές και αιρετούς του εξωτερικού.
newsit.gr