Έντονη είναι η πίεση που ασκείται από τους παραγωγούς για τη στάση αναμονής που τηρεί η ΕΚΕ, μη ανακοινώνοντας την τιμή
για το βιομηχανικό ροδάκινο… αν και αφέθηκαν υπόνοιες για τιμή στα ίδια επίπεδα με τα περσινά…
Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η οποία φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτή στα επίπεδα που αναφέρουν οι παραγωγοί, από την πλευρά των βιομηχανιών κομπόστας, αλλά ενδεχομένως να θέλουν να κρατήσουν στα περσινά επίπεδα τις τιμές, κάτι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη τιμή στους παραγωγούς όταν το επόμενο διάστημα αντιληφθούν ότι η μη επαρκής ποσότητες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις παραγγελίες τους στο εξωτερικό.
Οι αντιδράσεις στη διεθνή αγορά, όσον αφορά την κομπόστα, αναμένονται θετικές, αν αναλογιστούμε και την πολύ καλή ποιότητα καρπών την φετινή χρονιά λόγω της μεγάλης μείωσης παραγωγής που παρατηρείται σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παραγωγοί της Ημαθίας και Πέλλας, αλλά και το παράδειγμα των εξαγωγών στη Ν. Κόρεα, όπου στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η αξία των εξαγωγών παρουσίασε άνοδο κατά 70% περίπου, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ. Το 2019 μάλιστα η συνολική αξία των εξαγωγών κομπόστας ήταν 45.330.000 ευρώ.
Το imathiotikigi.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους αγροτών από την Ημαθία και την Πέλλα οι οποίοι δήλωσαν τα εξής:
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Παναγιώτης Πασάκης: “Η ανακοίνωση της ΕΚΕ για ακόμη μια φορά κάνει λόγο για παραδοτέα στις βιομηχανίες, εξαιρετικής ποιότητας ροδάκινα, χωρίς όμως να επιβραβεύει τους παραγωγούς με τιμές αξιοπρεπείς, ανάλογες της καλής ποιότητας” και προσθέτει ότι ¨αν θέλουμε να μιλάμε για διαμόρφωση της τιμής σύμφωνα με την προσφορά και την ζήτηση και με τη φετινή μειωμένη παραγωγή κατά 35-40% γίνεται αντιληπτό ότι ανάλογη θα πρέπει να είναι και η αύξηση της τιμής”.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Δ. Γκαλαϊτσης αναφέρει: ¨Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές συμπύρηνου ροδάκινου είναι πολύ χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκτιμάται στα 600-650 ευρώ ανά στρέμμα, όταν ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης είναι περίπου στα 1700 κιλά. Καταλαβαίνετε ότι με τιμές 0.21-0.22 ευρώ/κιλό δεν αγγίζουμε ούτε τα 400 ευρώ/στρέμμα. Τη φετινή χρονιά η τιμή θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής. Ακόμη και τα 0.33-0.35 ευρώ/κιλό φαντάζουν λίγα και δεν θα καλύψουν τις απώλειες εισοδήματος από τις μειωμένες ποσότητες λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, όπου ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και έτσι δεν καθίστανται αποζημιώσιμες.