Μια εταιρεία που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε και επεκτείνει την δράση της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας
αναλαμβάνει να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των μπάζων- των αποκαλούμενων ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων)- τα οποία θα προκύψουν από το εμβληματικό και τεραστίων διαστάσεων έργο του «Ελληνικού» που επιτέλους πήρε μπροστά.
Πρόκειται για την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., η οποία επιλέχτηκε βάσει της τεχνογνωσίας, της αξιοπιστίας και της στελέχωσής της από τους αναδόχους του έργου LAMDA DEVELOPMENT και INTRAKAT, οι οποίοι αξιολόγησαν θετικά την πρότασή της.
Τα μπάζα-απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) τα οποία πρόκειται να προκύψουν στη διάρκεια των εργασιών, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επένδυσης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε «αστρονομικά» ύψη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων. Ήδη, από τον πρώτο κύκλο κατεδαφίσεων των παλαιών κτιρίων ο οποίος ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες υπολογίζεται ότι θα προκύψουν περί τους 100.000 τόνους ΑΕΚΚ.
Το ξεχωριστό στοιχείο του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση του συνόλου των ΑΕΚΚ και η όλη διαδικασία επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, (μπάζα, σίδερα, αλουμίνιο κ.λπ.), θα γίνει σε ειδική μονάδα εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.
Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αποφεύγεται η τεράστια κυκλοφοριακή αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία θα προέκυπτε λόγω της μεταφοράς αυτών των υλικών, με εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά, σε μονάδες εκτός Ελληνικού. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΚΚ (με εξαίρεση το σίδερο και το αλουμίνιο), μετά την επεξεργασία τους, στη μονάδα της ΑΝΑΚΕΜ, εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου, θα επαναχρησιμοποιηθούν στη φάση των νέων κατασκευών. Αυτό διασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης, πρόκειται για το μεγαλύτερο έως τώρα, εγχείρημα διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του θέματος στη χώρα.
διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr