Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές με τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται στην χώρα μας τις τελευταίες μέρες.
Οι ειδικοί για ακόμη μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί μια μαζική εξάπλωση της νόσου.
Τα beach bar και τα Μέσα Μεταφοράς φοβούνται οι ειδικοί
H ανησυχία αφορά κυρίως τον συνωστισμό στα beach bars, τα club και τα Μέσα Μεταφοράς.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Πέμπτης συζητήθηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η επιβολή τσουχτερών και λοιπών διοικητικών προστίμων.
Την ίδια ώρα ενδέχεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μεταφοράς.
Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις παρά τον Αύγουστο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτό θα γίνει μέσω της πύκνωσης των δρομολογίων.
Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Μετρό για να επιτηρούν εάν οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα.
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.
Στο τραπέζι το πλαφόν στα κλαμπ
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τρεις φορές την εβδομάδα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους ειδικούς να «χτυπήσουν» εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του ιού.
Από την πλευρά του σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων ιού, έθεσε ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά πως «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».
«Ψυχραιμία πριν τα νέα μέτρα»
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης» είπε χαρακτηριστικά.
Ρητή προειδοποίηση για νέους
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα και θα συμβεί και αυτό». «Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει, αλλά όχι μηδενική» επισήμανε. «Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.
Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων
Όσον αφορά τα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες». Τα εγχώρια κρούσματα, συνέχισε, δεν πρέπει να τα βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα.
Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων «ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερο νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό.
Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης, όχι ορφανά.
Ρεκόρ κρουσμάτων: 170 μέσα σε τρεις ημέρες
Σημειώνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες μετρούν πάνω από 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες τρεις ημέρες, εντοπίζουν μια ανησυχητική κινητικότητα της νόσου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι πέφτει διαρκώς η μέση ηλικία των νοσούντων (βρίσκεται πλέον στα 52 έτη).
in.gr