Monday, 23 December, 2024

ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Η οργή της Άγκυρας και η αντίδραση των κομμάτων

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου

για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας να κάνουν λόγο για «ακύρωση» του τουρκολιβυκού μνημονίου και την Άγκυρα να εμφανίζεται οργισμένη για την εξέλιξη.
Η εν λόγω «ισορροπημένη συμφωνία» επιβεβαιώνει, όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, την «πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μια κίνηση που φαίνεται να αιφνιδίασε την Τουρκία, διπλωματικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα το χάρτη της συμφωνίας, στον οποίο διακρίνονται οι θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται.
«Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες» έλεγαν οι εν λόγω κύκλοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο ξεκίνησαν προ 15ετίας, όπως άλλωστε υπενθύμισε και στη χθεσινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», επιχείρημα για τη μη ολοκλήρωση των συζητήσεων από πλευράς των Αιγυπτίων αποτελούσαν το Καστελόριζο, αλλά και η νήσος Χρυσή στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Ενόχληση στην Άγκυρα
Βαθιά ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα μετά και την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σε οργισμένο ύφος τοποθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα αυτό.
Σε νέα του δήλωση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου είναι άκυρη.
«Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες παραβιάζει (σ.σ. η συμφωνία) την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουν δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες, αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς, για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, κάναμε κινήσεις καθώς εκτός από σεισμικές έρευνες συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε: «Όπως είπα, η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο.Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται, πάντως, πως σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί παύσης των διευρευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν επιβεβαιώνονται από την Αθήνα.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου»
Νωρίτερα, με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η Άγκυρα στην είδηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για μια «ανύπαρκτη συμφωνία».
«Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:
«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη».
Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζει πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».
Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2003, τώρα με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης» γράφει η ίδια ανακοίνωση, και συμπληρώνει:
«Με την εν λόγω συμφωνία επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».
H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του
Κλείνοντας, η Άγκυρα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως δεν θα «επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Και νέα τουρκική NAVTEX
Παράλληλα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στη έκδοση μιας νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX). Ειδικότερα, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.
Η άσκηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου και αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου. Σημειώνεται πως ισχυρή δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στο ανατολικό Αιγαίο ελέγχοντας κάθε κίνηση των Τούρκων και έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.
Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει «θωρακίσει» όλα τα νησιά.
Αίγυπτος: Προκαλεί έκπληξη η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε, από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Η υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για μια «συμφωνία άρον-άρον που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα» και το Κίνημα Αλλαγής να εκφράζει ανησυχία πως η μερική συμφωνία μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης.
Με τη σειρά του, το ΚΚΕ υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρωμένους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου