Επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Πέμπτης
κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν επιτέθηκε για άλλη μια φορά κατά της χώρας μας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες».
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι μαζί με τις χώρες που τις υποστηρίζουν έκαναν κινήσεις που ενίσχυσαν το αδιέξοδο και την ένταση.
Ο Ερντογάν εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, κατηγορώντας την Ελλάδα και τις χώρες που την υποστηρίζουν, όπως είπε, οι οποίες βλάπτουν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται πως στις 25 Αυγούστου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας επισκέφτηκε την Άγκυρα, αφού πέρασε από την Αθήνα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτήν τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε».
Απευθυνόμενος στον Χάικο Μάας είπε πως «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όμως μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις. «Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο».
«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είπε πως «με αυτές τις δηλώσεις που έκανε (σ.σ. μετά τη συνάντηση με τον Χάικο Μάας) έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στην Αθήνα, είπε:
«Μην ρισκάρετε με ασκήσεις, αυτή τη φορά δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου μίλησε για μειονότητα της Θράκης ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».
«Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δίκαιος διαμεσολαβητής», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές το Βερολίνο για τις προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Μάας: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Από την πλευρά του ο Χαϊκο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών αλλά πρέπει να σταματήσει η ένταση στην περιοχή. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εικόνα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
«Ας μην ξεγελιόμαστε, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανένας δεν θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Η σχέση Τουρκίας και ΕΕ έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο» υπογράμμισε.
cnni