Friday, 27 December, 2024

Ένοπλες δυνάμεις: 12 χιλιάδες προσλήψεις για θωράκιση των συνόρων

Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με την πρόσληψη 12 χιλιάδων οπλιτών πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

από το βήμα της ΔΕΘ που φέτος λόγω COVID-19 πραγματοποιείται υπό ειδικές συνθήκες.
Ήδη μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 1.400 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης και αναμένονται άλλοι 600, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των προσλήψεων με βάση την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής άμυνας.
Η θητεία τους έχει χρονική διάρκεια 6 έτη με δυνατότητα επέκτασης στο βαθμό που επιτρέπει και ο προϋπολογισμός. Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη των 12.000 ανδρών και γυναικών θα γίνει σε βάθος δεκαετίας γιατί, όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του πενταγώνου, η σταδιακή πρόσληψη των οπλιτών δεν θα προκαλέσει και προβλήματα στη λήξη της θητείας τους διότι θα γίνει σταδιακά η απόλυση, όπως και η πρόσληψη.
Εκτός όμως από την ανθρώπινη θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός εξοπλίζεται και στρατιωτικά με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ήδη έχει «κλειδώσει» η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική.
Την Πέμπτη στην Κορσική οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες και με άλλες. Αθήνα και Παρίσι συντονίζονται έναντι της τουρκικής παραβατικότητας μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Η αγορά υπερσύγχρονων γαλλικών οπλικών συστημάτων βρίσκεται στο «τραπέζι».
«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Η Αθήνα διαθέτει δύο άσους στο μανίκι για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν: Ο πρώτος αφορά την σύναψη αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής θα σημαίνει πως αν η Ελλάδα δεχθεί απειλεί ή σοβαρή πρόκληση οι Γαλλικές δυνάμεις θα σπεύσουν στην περιοχή. Και ο δεύτερος άσος οι σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών η Ελλάδα έχει να περιμένει πολλά.
Η Άγκυρα πάλι, αφήνει να διαρρεύσει σε ελεγχόμενα ΜΜΕ πως «θα τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους». Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ προειδοποιεί: «Η προθεσμία της Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελόριζο».
Η Άγκυρα έχει 17 ημέρες για να συνετιστεί αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει απαγόρευση δανεισμού από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, μείωση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και σειρά τομεακών κυρώσεων από απαγόρευση πώλησης αγαθών μέχρι μεταφορά τεχνολογίας. Ο Νίκος Δένδιας στέλνει ηχηρό μήνυμα: Η Ευρώπη να απαντήσει με στιβαρότητα και χωρίς δισταγμούς.
Η επιλογή είναι απλή: Διάλογος χωρίς απειλές ή κυρώσεις
Κατά τη διάρκεια της νέας παρέμβασης Μέρκελ στον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε αντιρρήσεις για την εμπλοκή της Γαλλίας. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου Ντε Γκωλ τού πέφτει βαριά. Ο Ερντογάν φέρεται να λέει προς την Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν:
«Τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται μέσα στα πόδια της Τουρκίας;».
Για να του απαντήσει η Γερμανίδα καγκελάριος:
«Θα επιδιώξω να μιλήσω με τον Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες».
Στις 15 Σεπτεμβρίου φθάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μισέλ ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ένταση οφείλεται αποκλειστικά στην Τουρκία. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την αλληλεγγύη του με Ελλάδα και Κύπρο και πρότεινε τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Προϋπόθεση να συμμετέχει και η Κύπρος ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική συνομιλία Μισέλ – Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει αδιανόητες προϋποθέσεις:

Η στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ για το πόσο ειλικρινής είναι
Να κρατήσετε αμερόληπτη στάση στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της ΕΕ του απάντησε: Να απέχετε από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου