Wednesday, 20 November, 2024

Φωτιά Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί γιατί οι λαθρο, αρνήθηκαν την καραντίνα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται ολόκληρο το νησί λόγω της φωτιάς στη Μόρια όπως ανακοίνωση την Τετάρτη η αρμόδια Αρχή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίαςη Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,για λόγους δημόσιας υγείας».
Η κήρυξη αυτή ισχύει από σήμερα 9 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες.
Σημειώνεται πως το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε:
«Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου».
Εντείνεται η ανησυχία
Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία κυβέρνησης και υγειονομικών Αρχών για τη Μυτιλήνη, μετά τη νύχτα «κόλαση» εξαιτίας της φωτιάς στο ΚΥΤ.
Ειδικότερα, ενώ ο κίνδυνος από τις φλόγες έχει εξαλειφθεί, οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί, καθώς πάνω από 30 πρόσφυγες και μετανάστες -που τώρα βρίσκονται στον δρόμο μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη- είχαν διαγνωστεί θετικοί.
«Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί»
«Υγειονομική βόμβα» είναι η Μόρια σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, που μίλησε στο CNN Greece.
O περιφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η φωτιά καθώς είναι σε ύφεση μετά την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι περισσότεροι από 12.500 μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο, σε χωράφια και σε δρόμους γύρω από την δομή στη Μόρια. Πολλοί από τους μετανάστες είναι φορείς του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Μεγάλη η καταστροφή από τη φωτιά
Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού.
Το σύνολό του, εκτός του ΚΥΤ, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.
Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.
Στήριξη από Κομισιόν
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο αντιπρόεδρός της, την πρόθεση της Κομισιόν να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη, εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.
Διμοιρίες ΜΑΤ στο νησί
Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η αστυνομία στη Μυτιλήνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.
Ειδικότερα, τρεις διμοιρίες ΜΑΤ αναχώρησαν στις 7:00 το πρωί από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.
Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο, όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.
Το χρονικό
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα, όταν μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Τα ξημερώματα έσβησαν οι τελευταίες φωτιές στο ΚΥΤ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Σημειώνεται ότι η φωτιά κατέστρεψε και τις σκηνές που υπήρχαν έξω από το χώρο.
cnn

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου