Friday, 15 November, 2024

Συγκέντρωση στα Γιαννιτσά για τα δεκάδες κρούσματα σε επιχειρήσεις

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ημαθίας-Πέλλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 

στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος) στα Γιαννιτσά, με πορεία και πανό στο κέντρο της πόλης. 
Τα περίπου 200 κρούσματα που καταγράφηκαν σε μια μόνο κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά και τα δεκάδες που επιβεβαιώθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις (κονσερβοποιία, διαλογητήρια, επιχειρήσεις κρεάτων, κ.λπ.) σε Πέλλα και Ημαθία, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συνδικάτων ότι η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στους χώρους πραγματικού συνωστισμού, στα μεγάλα εργοστάσια, κ.α., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του εργοστασίου στα Γιαννιτσά έχει ανασταλεί μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη, ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

https://www.facebook.com/logos.pellas/videos/3305150286189503

 

Στο μεταξύ, χτες, πέθανε ένας εργαζόμενος 32 χρόνων από την Ποριά Καστοριάς, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά και είχε τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είχε κάνει τεστ για τον κορονοϊό και είχε βγει αρνητικό. Ο θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του ούτε και υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.


Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ημαθίας-Πέλλας καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να μιλάει για «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπιση του ιού. «Αλήθεια, πού είναι η “ατομική ευθύνη” των συναδέλφων στα εργοστάσια “Παυλίδης” και “Venus” αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς του ιού, επειδή η εργοδοσία με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης έκανε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε το μοναδικό παράδειγμα που αποδεικνύει πως για την εργοδοσία και το κράτος της η ζωή των εργαζομένων αποτελεί κόστος. Ερχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια των νομών και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μη χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι», σημειώνει.
Τέλος, καταγγέλλει τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κάνει τα «στραβά μάτια», όπως η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων σε κονσερβοποιίες Πέλλας και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, που προσπάθησαν να ρίξουν στους εργαζόμενους την ευθύνη.
Σε άλλους χώρους
Στο μεταξύ, την έλλειψη μέτρων προστασίας αναδεικνύουν τα σωματεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα. Ενδεικτικά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καταγγέλλει ότι στην επιχείρηση «Novibet» οι περίπου 200 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα 7/9 μετά από τις θερινές άδειες ή την τηλεργασία, χωρίς να έχει γίνει «καμία αλλαγή στον εργασιακό χώρο ώστε να διασφαλίζονται οι αποστάσεις», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού σε γραφεία αλλά και σε άλλους χώρους, όπως αυτός της σίτισης, ο οποίος είναι ακατάλληλος για τον όγκο του προσωπικού.
Μάλιστα, μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις 10/9, οι εργαζόμενοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο και να εργάζονται»! Το Συνδικάτο απαιτεί: Να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι για το θετικό κρούσμα. Να γίνουν επαναληπτικά τεστ δωρεάν από την εργοδοσία σε όλους. Να γίνει άμεση απολύμανση ολόκληρου του κτιρίου και όχι μόνο του ορόφου όπου βρέθηκε το κρούσμα.
Αποκαλυπτική είναι και η επιστολή εργαζόμενου σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, που δημοσιεύει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.
Ο εργαζόμενος ήρθε πριν από μερικές μέρες σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, χωρίς να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα. «Μόλις το έμαθα, ενημέρωσα την εργοδοσία του ξενοδοχείου που εργάζομαι. Οπως λένε, έπραξα σύμφωνα με την “ατομική ευθύνη”, που διατυμπανίζουν κυβέρνηση και εργοδότες. Μάλιστα πήρα και… εύσημα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου για την υπεύθυνη στάση μου!», σημειώνει. Με υπόδειξη της εργοδοσίας έφυγε από τη δουλειά ενώ του συνέστησαν να κάνει τεστ σε κάποιο νοσοκομείο.
Την ίδια μέρα απευθύνθηκε στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο), όπου όμως αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ, επειδή δεν είχε συμπτώματα. Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ του συνέστησε να παραμείνει 14 μέρες σε καραντίνα.
Σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ενημερώθηκε ότι θα μείνει 14 μέρες σπίτι «με ρεπό», δηλαδή χάνοντας «τον μισό μισθό του μήνα». Αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να πάρει, αφού δεν αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα μεροκάματα αυτά είναι «ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα μάζευα για τους δύο μήνες που θα δουλέψω και είναι αναγκαία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», υπογραμμίζει ο εργαζόμενος.
«Αποτελεί ατομική μου ευθύνη ότι δεν έχω 90 ευρώ για να κάνω το τεστ σε ιδιωτικό κέντρο; Αποτελεί ατομική ευθύνη η ιχνηλάτηση των επαφών στον χώρο δουλειάς και στον περίγυρό μου; Αποτελεί ατομική ευθύνη ότι αναγκάζομαι να μπω σε 14ήμερη καραντίνα, χάνοντας μισό μισθό και μάλιστα χωρίς να μου έχουν κάνει τεστ;», αναρωτιέται ο εργαζόμενος και καταγγέλλει πως η «ατομική ευθύνη» αποτελεί «μια τρύπα στο νερό», αφού δεν συνοδεύεται «από την κρατική ευθύνη και την ευθύνη της εργοδοσίας για μέτρα προστασίας και εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου