Tuesday, 30 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Ιανός»: «Επικίνδυνη κατάσταση»: Συναγερμός και επιφυλακή για τον μεσογειακό κυκλώνα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και σημαντικές ζημιές σε τρία νησιά του Ιονίου

την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο- συνθέτουν την εικόνα από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ο οποίος πλήττει τις τελευταίες ώρες τα δυτικά της χώρας.
Σύμφωνα με το δίκτυο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας το «πυκνό» δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου και του καιρού.
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση»
Την ίδια στιγμή, τα νησιά του Ιονίου μετρούν τις πληγές του από την έλευση της κακοκαιρίας «Ιανός».
Για μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο CNN Greece η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, με αφορμή την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» σε νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, όπου έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταστροφές.
«Μετά την πρώτη εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε πολύ δυνατούς ανέμους, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφές. Έχουν βυθιστεί σκάφη στα λιμάνια, κυρίως στην Ιθάκη και τη Ζάκυνθο, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και παραλιακοί δρόμοι. Έχουν αποκλειστεί δρόμοι από την πτώση μεγάλων δέντρων, ενώ υπάρχουν διακοπές ρεύματος κατά περιοχές», δήλωσε η κυρία Κράτσα.
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ανέφερε πως αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.
Όπως εξήγησε η κυρία Κράτσα, στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Πύλαρο, στην Κεφαλονιά.
«Αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι ο αναμενόμενος μεγάλος όγκος νερού, διότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες από χρόνια είναι ανοχύρωτες απέναντι στις πλημμύρες και δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Έχουν κλειστεί ρέματα, υπάρχουν σπίτια χτισμένα στην κοίτη χειμάρρων και άλλων ποταμών. Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή αφορά συγκεκριμένα στην Πύλαρο. Η Πύλαρος είναι η περιοχή όπου βρίσκεται η Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά, το γραφικό λιμάνι. Εκεί είναι μια πολύπαθη περιοχή», είπε.
Και πρόσθεσε: «Όταν αναλάβαμε την περιφερειακή Αρχή πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες στην περιοχή αυτή. Κάνουμε έργα και άμεσης επέμβασης αλλά και μακροπρόθεσμα, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα οχυρώσουν την περιοχή».
Εξάλλου, η κυρία Κράτσα ανέφερε ότι «η Περιφέρεια βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και ενημέρωση με την Πολιτική Προστασία και σε πλήρη επιφυλακή με φόντο την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα, ώστε να προστατευθούν πρωτίστως ανθρώπινες ζωές και ακολούθως το φυσικό περιβάλλον».
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη φάση «δεν κινδυνεύουν συμπολίτες μας», ενώ εκτίμησε ότι «οι υλικές ζημιές από την κακοκαιρία θα είναι μεγάλες». Υπογράμμισε πως «γίνεται μεγάλος αγώνας και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται επί ποδός. Οι μετεωρολόγοι μας είχαν προετοιμάσει για το συγκεκριμένο φαινόμενο και λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα και ήδη βρισκόμαστε επί τόπου στις επικίνδυνες περιοχές σε συνεργασία με τους δήμους, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και με την Αστυνομία». «Απόλυτη καταστροφή». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε στο CNN Greece ο δήμαρχος Σάμης στην Κεφαλονιά, Γεράσιμος Νέτης, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή, η οποία τις τελευταίες ώρες βρέθηκε αντιμέτωπη με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

«Και στις δύο δημοτικές ενότητες, και στη Σάμη και την Πύλαρο έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει πλημμυρίσει η Αγία Ευφημία. Όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο βρίσκεται αποκλεισμένο από φερτά υλικά και από χειμάρρους που έχουν υπερχειλίσει. Δεν μπορεί κανείς να διαβεί το δίκτυο σε κανένα του σχεδόν σημείο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία. Είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα τώρα, δεν μπορούν τα μηχανήματα να επέμβουν», σημείωσε ο κ. Νέτης.

Ο ίδιος ανέφερε, εξάλλου, ότι εδώ και αρκετές ώρες η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας αλλά και στην ηλεκτροδότηση.

«Σχεδόν όλο το πρωί δεν είχα τηλέφωνο. Οι χειριστές των μηχανημάτων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, δεν υπήρχε σήμα. Αυτό δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα και στην επικοινωνία μας τόσο με την αντιπεριφέρεια όσο και με την Πολιτική Προστασία. Και βεβαίως υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Νέτης.

Επισήμανε πως οι προσπάθειες των κλιμακίων στην παρούσα χρονική στιγμή αφορούν στον άμεσο αποκαθαρισμό της Αγίας Ευφημίας από τα φερτά υλικά, ώστε τα νερά από τις πλημμύρες να βρίσκουν δίοδο μέσα από τους δρόμους, για να μην πλημμυρίζουν τα σπίτια.

«Εκρηκτική η κατάσταση στην Πύλαρο»
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περιοχή της Πυλάρου ο Γεράσιμος Νέτης χαρακτήρισε την κατάσταση «ακόμη πιο εκρηκτική», λέγοντας χαρακτηριστικά:

Σοβαρά προβλήματα και στην Ιθάκη
Την ίδια ώρα, δεκάδες πτώσεις δέντρων, μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών, πλημμυρισμένο οδικό δίκτυο αλλά και εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ιθάκη, στον απόηχο της έλευσης του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού». Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σε δηλώσεις του στο CNN Greece έκανε λόγο για «μεγάλες καταστροφές» σε όλο το νησί. «Έχουμε πολλές καταστροφές. Έχουν κλείσει οι δρόμοι, έχουν φύγει σκεπές από σπίτια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και έχουν βουλιάξει γιοτ και βάρκες μέσα στο λιμάνι στο Βαθύ. Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί εξαιτίας της πτώσης δένδρων και των φερτών υλικών, ενώ ήδη σε περιοχές όπως οι Φρίκες και το Κιόνι οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες», είπε ο κ. Στανίτσας.

«Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να ανοίξουμε πρώτα το οδικό δίκτυο και να βοηθήσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα σε πλημμυρισμένα σπίτια. Υπάρχουν πολλά φερτά υλικά και πολλά δέντρα, τα οποία έχουν πέσει. Από τις 03:00 τα ξημερώματα το νησί δεν έχει ρεύμα, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιθάκης.

Μεγάλες ζημιές σε Ζάκυνθο και Λευκάδα
Σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, εξάλλου, και στη Ζάκυνθο αλλά και στην Λευκάδα.

EMY: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Στο μεταξύ, νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε για σήμερα, Παρασκευή και τις επόμενες μέρες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικαιροποιώντας το προηγούμενο, με βάση τα νεότερα στοιχεία.

Συγκεκριμένα: Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου-από την Λευκάδα και νοτιότερα-την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα -κυρίως την κεντρική- και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.
Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.
Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.
Στροφή προς τα νότια θα κάνει ο «Ιανός»
Σημειώνεται ότι ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.
Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.
Μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, πάντως, αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.
Χαρδαλιάς: Τι περιμένουμε στην Αττική
Για τη νέα πορεία που φαίνεται να παίρνει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στη χώρας μας, η οποία αναμένεται να επηρέασει το Σάββατο και την Αττική, ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία για το θέμα, ανέφερε ότι, μετά την παραμονή της κακοκαιρίας στη δυτική Πελοπόννησο τις επόμενες ώρες, αυτή αναμένεται να περάσει νότια επηρεάζοντας το Σάββατο την Κόρινθο και την Αττική.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα έντονη βροχόπτωση.
Επεσήμανε επίσης ότι ένα κομμάτι του κυκλώνα κινείται βορειοανατολικά όπου αναμένεται να συναντήσει ένα μελτέμι, με αποτέλεσμα να αναμένονται έντονες τοπικές καταιγίδες στην κεντρική Ελλάδα και σε νομούς όπως η Καρδίτσα, η Φωκίδα, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστεί και η βόρεια Εύβοια.
«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή» τόνισε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο».
Ο υφυπουργός έκανε επίσης λόγο για μια δύκολη νύχτα με έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου