Ο βασικός σχεδιασμός του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάστηκε σε τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας.
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της πόλης θα δημιουργηθεί στο διατηρητέο Γέσιου που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, με χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη κ. Γέσιου, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει και να δωρίσει στη γενέθλια πόλη αυτή την ιδιαίτερα σημαντική υποδομή. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα της αποδοχής της δωρεάς στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Έδεσσας, παρουσία του δωρητή, ενώ το συνολικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες να ενημερωθούν πλήρως για το σχέδιο της δημιουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Την παρουσίαση πραγματοποίησε ομάδα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων-μουσειολόγων που έχει αναλάβει τη μελέτη του εγχειρήματος, ενώ ο κ. Γέσιος αναφέρθηκε στο όραμά του για τη δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Έδεσσα και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου για τη θερμή ανταπόκριση και συνεργασία.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια τον κ. Γέσιο, τονίζοντας ότι το έργο που θέλει να υλοποιήσει με δικούς του πόρους και να δωρίσει στην πόλη, θα έχει πολλαπλή συμβολή στην ανάπτυξη της Έδεσσας. Θα είναι μία σημαντική υποδομή που θα αναδείξει ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της Έδεσσας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ ταυτόχρονα θα έχει σημαντική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, με τη δημιουργία ενός ακόμα σημαντικού στοιχείου διασύνδεσης του εμπορικού της κέντρου με το τουριστικό και ιστορικό κέντρο.
Θα είναι σίγουρα μία από πολυτιμότερες δωρεές στην πόλη της Έδεσσας…
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γέσιος, Εδεσσαίος που ζει στην Αμερική, σκοπεύει να δωρίσει στον Δήμο Έδεσσας, το ακίνητο που είναι ιδιοκτησίας του και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας), προκειμένου εκεί να γίνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν και τα διαδικαστικά… Όπως η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και κατόπιν η αποδοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η επιφυλακτικότητα που εκφράστηκε στην αρχή, έχει να κάνει με το παρελθόν.
Το 2007 συγκεκριμένα, άλλος ένας φίλος της πόλης, που δεν βρίσκεται στη ζωή, ο αείμνηστος Αναστάσιος Μπίλης, είχε προτείνει ακριβώς το ίδιο, όταν Δήμαρχος ήταν ο Γιάννης Σοντρας.
Ο κ. Μπίλης μάλιστα, διέθετε και το ποσό του ενός εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
Το μέρος που είχε επιλεγεί, ήταν το πάρκο της 25ης Μαρτίου.
Τότε, μια πεντάδα πολιτών, είχε εκφράσει την αντίθεση της, ενώ και κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, έβρισκαν χίλιες δύο δικαιολογίες, για να μην γίνει τελικά το έργο!
13 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται και όλοι εύχονται να έχει αίσιο τέλος.
Σίμος Σλατίνης