Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του παραδικαστικού στην Κέρκυρα μετά τις 1000 δικογραφίες που ανακάλυψε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Διονύσης Λαμπρίδης
στην έφοδο που πραγματοποίησε σε σπίτι, μετά τις καταγγελίες ότι η προκάτοχός του έχει «εξαφανίσει» δεκάδες φακέλους, όπως αποκαλύπτει στην Realnews ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Καλούδης.
Η σύνδεση της εισαγγελέως με τις «χαμένες» ποινικές δικογραφίες είναι πλέον πασιφανής λένε οι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση, αφού το σπίτι που βρέθηκαν, στοιβαγμένες μέσα σε σακούλες, ανήκει σε φιλικό της πρόσωπο που δεν έχει καμία σχέση με τα δικαστήρια
Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των δικογραφιών που χάθηκαν από τα δικαστήρια της Κέρκυρας, απώλεια που έκανε πολλούς να μιλούν για ένα τεράστιο σκάνδαλο παραδικαστικής λειτουργίας, με στόχο την παραγραφή δεκάδων σοβαρών αδικημάτων που περιγράφονται σε αυτές. Όπως βεβαίως και την ατιμωρησία κατηγορουμένων σε σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ορισμένα τρανταχτά ονόματα του νησιού
Πώς όμως ανακαλύφτηκαν;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «R» μόνο τρία πρόσωπα γνώριζαν την επιχείρηση «αστραπή» για την ανακάλυψη του μέρους όπου κρύβονταν όχι οι αναζητούμενες 502 αλλά… 1.000 τελικώς ποινικές δικογραφίες: Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλειώτας, ο Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας Κωνσταντίνος Κουκούτσης που άναψε το πράσινο φως για την έφοδο και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης, ο οποίος αξιοποίησε την πληροφορία που του δόθηκε οργανώνοντας και εκτελώντας κάτω από άκρα μυστικότητα την επέμβαση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ίσως πρόλαβε λίγο πριν καταστραφούν…( εδώ φωτο Λαμπρίδης και Κουκούτσης)
Για την επιχείρηση δεν γνώριζε ούτε η Αστυνομική Διεύθυνση αλλά ούτε και η Ασφάλεια Κέρκυρας. Ο κ. Λαμπρίδης είχε την εξουσιοδότηση να επιλέξει αυτός τον χρόνο δράσης. Έτσι, την ημέρα του «ντου» κάλεσε στο τηλέφωνο αιφνιδιαστικά τον Διευθυντή Ασφαλείας του νησιού και ζήτησε να του στείλει άμεσα 3 περιπολικά και 6 άντρες για μια κατ’ οίκον έρευνα. Στην ερώτηση του Διευθυντή για το «πού θα πάνε», ο Εισαγγελέας του απάντησε ότι «θα το δουν όταν θα φθάσουν στον τόπο της έρευνας».
Το σπίτι όπου ήταν κρυμμένες οι «εξαφανισμένες» δικογραφίες ήταν τελικά στο χωριό του Κάτω Γαρούνα, στη δυτική ακτή της Κέρκυρας, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη.
Το ιστορικό
Το κουβάρι της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Φλεβάρη του 2019 όταν η τότε Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας ζήτησε από την υφιστάμενή της Εισαγγελέα Πρωτοδικών 3 ποινικές δικογραφίες για τις οποίες είχε δεχθεί καταγγελίες ότι καθυστερεί η διεκπεραίωσή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η καταγγελία τοπικού Συλλόγου για διαρκή ρύπανση του περιβάλλοντος στην χωματερή.
Τότε, όπως λένε παράγοντες του νησιού, ξεκίνησε ένας πόλεμος για να μετακινηθεί από την Κέρκυρα η Εισαγγελέας Εφετών και να παραμείνει η Πρωτοδικών. Τελικά τα αδικήματα για την ρύπανση του περιβάλλοντος με απόφαση του Συμβουλίου Πλημ/κών Κέρκυρας κρίθηκε ότι είχαν παραγραφεί γιατί καθυστέρησε η διεκπεραίωση της δικογραφίας.
Ο Άρειος Πάγος τον Οκτώβρη 2019, όταν έλαβε γνώση για την «κόντρα» των δύο εισαγγελικών λειτουργών αποφάσισε την μετάθεσή τους στην Αθήνα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Οι διάδοχοί τους, Πρωτοδικών Λαμπρίδης και Εφετών Κουκούτσης, ανέλαβαν καθήκοντα τον Φλεβάρη 2020. Ο πρώτος έλεγξε τι παραλαμβάνει και μέσα σε λίγες ημέρες αντιλήφθηκε ότι πολλές δικογραφίες έχουν κάνει «φτερά».
Στο μεταξύ η περί ου ο λόγος Εισαγγελέας Πρωτοδικών μετά τη μετάθεση τέθηκε και σε αργία από τον Άρειο Πάγο, καθώς της ασκήθηκε ποινική δίωξη για νόθευση εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας. Όπως είχε προκύψει μέσα από την προκαταρκτική έρευνα, σε τρεις δικογραφίες που χειριζόταν είχαν παραποιηθεί στοιχεία. Ουδείς όμως τότε φανταζόταν αυτό που διαπιστώθηκε στη συνέχεια: το ότι είχε προσπαθήσει τελικά να «εξαφανίσει» 1000 φακέλους….