Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ξεκάθαρο το βαθύ χάσμα που χωρίζει την “Κοινωνία σε Κίνηση” από την παράταξη του κυρίου Γιάννου.
Αφορμή στάθηκαν οι επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ ο Δήμος Έδεσσας επιδοτήθηκε με 309.000 ευρώ, το τελικό ποσό που διατέθηκε για την εξάλειψη των τραγικών συνεπειών στην κοινωνία μας από τα συνεχή lockdown ήταν ύψους 29.000 ευρώ μόλις. Προκύπτει λοιπόν διαφορά 280.000 ευρώ!!!
Επιπλέον, ο Δήμος Έδεσσας συγκαταλέγεται στους 119 από σύνολο 332 Δήμων της χώρας που επιχορηγείται για κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του COVID19. Συγκεκριμένα λαμβάνει το ποσό των 114.962,22 ευρώ από 40 εκατομμύρια που κατανέμονται σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία των Δήμων ως 31./7/2020.
Έτσι λοιπόν την ώρα που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας καταρρακώνεται οικονομικά και δοκιμάζεται από την ανεργία, την αβεβαιότητα, την κατάθλιψη, την απώλεια ανθρώπων και κοινωνικών σχέσεων την έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εκπαίδευση των παιδιών της η δημοτική αρχή αντί να πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας βλέπει μόνο το οικονομικό σκέλος που αφορά αποκλειστικά αυτήν. Θέτει ως βασική προτεραιότητα της να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές ,κατά τα λεγόμενά της , που προέκυψαν στη λειτουργία του Δήμου από την πανδημία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο.
Αποκορύφωμα της πρακτικής αυτής ήταν η επιστροφή της προκαταβολής των Κ.Α.Π.(κεντρικοί αυτοτελείς πόροι που αφορούν λειτουργικά έξοδα) ύψους 150.000 ευρώ που είχαν λάβει την προηγούμενη χρονιά. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Παρόλο που το χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου lockdown ήταν αρκετό ώστε να θεσμοθετηθούν κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία να γίνουν κοινωνικά catering (ο δήμος Χαλανδρίου ετοιμάζει μερίδες στα μαγειρεία των κλειστών παιδικών σταθμών) να ενισχυθούν οι δομές με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, να διατεθούν tablets σε μαθητές και πολλές άλλες δράσεις που στοχεύουν στον πληττόμενο κλάδο των επαγγελματιών φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες του Δημάρχου.
Οι αφετηρίες, οι επιλογές και η διαφορετική πολιτική της κάθε παράταξης είναι σεβαστές. Όταν όμως μια κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν επιτρέπεται να εξαντλείται σε κάποια προγράμματα του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, σε κάποια προγράμματα της περιφέρειας για διανομή τροφίμων η στις δομές που ίδρυσε η Μητρόπολη μας.
Πολύ περισσότερο αυτά τα προγράμματα δεν επιτρέπεται να υλοποιούνται μέσα σε γραφεία αντιδημάρχων και όχι από τις υπηρεσίες αποκλειστικά ώστε να εξασφαλίζεται η ανωνυμία και η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας.
Οι δήμοι ως η πιο κοντινή μορφή εξουσίας στον πολίτη είναι υποχρεωμένοι να έχουν επίκεντρο της πολιτικής τους τον ίδιο τον άνθρωπο!
Τέλος η μη έγκαιρη εφαρμογή των εγκυκλίων για εκ περιτροπής εργασία, για εξυπηρέτηση των πολιτών με ραντεβού, αλλά και η μη επαρκής χορήγηση υλικών προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας οδήγησε στο να καταστεί το δημαρχείο υγειονομική βόμβα με πάρα πολλά κρούσματα.
Εδώ οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η εκ παραδρομής χρήση της λέξης “Δήμου” αντί της ορθής “Δημαρχείου” στη συζήτηση, οδήγησε σε παρανόηση και στην εν μέρει δικαιολογημένη αντίδραση του δημάρχου, χωρίς αυτό να τον απαλλάσσει από συνολικές ευθύνες στην εξάπλωση της πανδημίας, στο μέτρο που του αναλογούν.
Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι το γνωστό προσβλητικό ύφος του κ. Γιάννου όταν στερεύουν τα επιχειρήματά του!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ