Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με τον Μητροπολίτη Ιωήλ

Για 25η περίοδο συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά, η λειτουργία του θεσμού του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Έως και τον Φεβρουάριο, οι εκδηλώσεις φιλοξενούνταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας ή στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Λόγω όμως των γνωστών υγειονομικών μέτρων, το Δ.Σ. με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κάμτση, αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί ο θεσμός, με τη διαφορά όμως να παρουσιάζονται οι ομιλητές μέσω διαδικτύου, μένοντας φυσικά πιστοί στις ίδιες αξίες και ιδανικά.
Με την έναρξη των εκδηλώσεων τα προηγούμενα έτη, προσκαλούνταν ο Σεβασμιότατος Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, για την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού. Ιδιαίτερα φέτος λόγω των δύσκολων καταστάσεων, η ευχή του κρίθηκε περισσότερο από αναγκαία. Έτσι του ζητήθηκε όχι μόνο να συμμετάσχει, αλλά να είναι και ο εισηγητής. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας».
Ο νέος Άγιος Καλλίνικος, αγιοκατατάχθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την 23η Ιουνίου 2020. Ο Σεβασμιότατος ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πνευματική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους κατά την δεκαπενταετή συνυπηρέτησή τους στην Μητρόπολη και συνέχισε με τα θαύματα που έγιναν από τον Άγιο Καλλίνικο μετά την κοίμησή του και την κοινή πρόταση με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την αγιοκατάταξή του, που πέρασε από τρία στάδια. Η πρόταση πέρασε από την νομοκανονική επιτροπή, από την μικρή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ χρειάσθηκαν τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε η προετοιμασία για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου χωρίς να ανακοινωθεί σε κανέναν καθώς υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, παρευρέθηκε αρκετός κόσμος στα κοιμητήρια μαζί με δέκα αστυνομικούς που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης. Η όλη διαδικασία εκταφής των λειψάνων διήρκησε από τις 07:00 το πρωί έως το μεσημέρι στις 13:00 και παρευρέθηκαν επίσης οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Καστοριάς και ένας Μητροπολίτης από την Κρήτη. Κατά την διάρκεια της εκσκαφής ευωδίασε ο τόπος.
Στις 15 Οκτωβρίου έγινε η επίσημη ανακομιδή, παρουσία 25 Μητροπολιτών απ’ όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια Σεβασμιότατος αναφέρθηκε την προσωπικότητα του Αγίου Καλλινίκου περιγράφοντάς τον ως πολύ πιστό στην Χάρη του Θεού, που τον βοήθησε να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του, όπως συκοφαντίες, ψεύδη, ειρωνείες. Είχε εκκλησιαστικό φρόνημα, λειτουργούσε πάρα πολύ συχνά, θεωρώντας τις Θείες Λειτουργίες πηγές ζωής. Ήταν παντελώς αφιλάργυρος. Ο μισθός του διαρκούσε μόνο δεκαπέντε ημέρες, καθώς φρόντιζε το διάστημα αυτό να βοηθάει τον κόσμο. Μάλιστα στην διαθήκη του σημείωσε ότι δεν είχε στην κατοχή του κανένα περιουσιακό στοιχείο, ενώ αν βρισκόταν κάποιο χιλιάρικο (δραχμές) να δινόταν στο φιλόπτωχο ταμείο. Ήταν λιτοδίαιτος και ακολουθούσε όλες τις νηστείες. Ο Άγγλος ιατρός που τον εξέτασε λόγω του καρκίνου στον εγκέφαλο απέδωσε την αντοχή του στην λιτότητα. Η πόρτα της Μητρόπολης ήταν πάντοτε ανοικτή και το ίδιο συμβούλευε στους ιερείς. Ήταν ανεξίκακος και χειροτονούσε κληρικούς, μετά από ενδελεχή έλεγχο. Τα κηρύγματά του συνάρπαζαν τον κόσμο, η αγάπη του προς τα παιδιά ήταν ιδιαίτερη και συμπαραστεκόταν τους ασθενείς επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο. Απαντούσε προσωπικά σε όλες τις επιστολές που τους έστελναν και συμβούλευε τους ιερείς να είναι ενωμένοι καθώς εργάζονται όλοι μαζί για τον κοινό εργοδότη, τον Ιησού Χριστό. Η αγάπη του για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μακεδονία ήταν τόσο μεγάλη, που αποτέλεσε στόχο αντίθετων στις απόψεις του.
Ο Σεβασμιότατος έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας των Αγίων στη ζωή μας και στην ιδιαίτερα του Αγίου Καλλινίκου κατά την παρούσα περίοδο.
Την εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο « ΦΙΛΙΠΠΠΟΣ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου