Η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου θα διατεθεί το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech
γίνεται η Μεγάλη Βρετανία, καθώς το σκεύασμα των δύο εταιρειών έλαβε σήμερα έγκριση και η χορήγησή του αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.
«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το BBC, η ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας έκρινε ότι το εμβόλιο, το οποίο προσφέρει 95% αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού.
Η ανοσοποίηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει από τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, παραγγελία αρκετή για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, με δύο δόσεις έκαστος.
Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Μέσο, οι πρώτες 10 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες σύντομα, με τις πρώτες δόσεις να φτάνουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία που περνά με τόσο ταχείς ρυθμούς από το στάδιο της σύλληψης της ιδέας σε αυτό της πραγματικότητας, καθώς μέσα σε μόλις 10 μήνες καλύφθηκαν διαδικασίες οι οποίες συνήθως εκτείνονται μέσα σε μία δεκαετία.
«Όχι στο εμβόλιο, σημαίνει όχι στην κανονική ζωή»
Οι πολίτες που θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να δουν την κανονική ζωή τους να περιορίζεται, καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο σε εκείνους που δεν έχουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί, δήλωνε μόλις χθες ο νέος υπουργός για το εμβόλιο στη Βρετανία.
Ερωτηθείς από το BBC εάν θα υπάρχει ένα διαβατήριο ανοσίας, o Ναντίμ Ζαχάουι απάντησε ότι το στάτους εμβολιασμού ενός πολίτη κατά της Covid-19 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους γιατρούς για την κατάσταση του εν λόγω προσώπου.
«Όμως, επίσης, νομίζω ότι θα βρείτε πως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανόν αυτό το σύστημα, όπως θα έχουν κάνει με την εφαρμογή», είπε ο Ζαχάουι στο BBC.
«Αυτού του είδους η πίεση θα ασκηθεί με δύο τρόπους: από τους παρόχους υπηρεσιών, που θα πουν «κοίταξε, δείξε μας ότι έχεις εμβολιαστεί», αλλά επίσης θα κάνουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο προσβάσιμη».
Ερωτηθείς εάν ουσιαστικά θα καταστεί αδύνατο να κάνει κανείς ο,τιδήποτε χωρίς το εμβόλιο, ο Ζαχάουι απάντησε: «Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, όμως νομίζω ότι πιθανόν θα δείτε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θα θέλουν να δεσμευτούν σε αυτό, όπως θα έχει γίνει με την εφαρμογή».