Saturday, 16 November, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο πρωτογενής τομέας απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη μετείχε την Τετάρτη 2/12/20 στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε

η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας με θέμα “Πρωτογενής Τομέας και Πανδημία” στην οποία μετείχε ο αρμόδιος τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, αγρότες, συνδικαλιστές και παρακολούθησαν ζωντανά 5000 πολίτες.
Στην παρέμβασή της η κυρία Τζάκρη αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη γεωργία της περιοχής:
Η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο αγροτική.
Το επιτραπέζιο ροδάκινο είναι μια πιο τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στο νομό. Από το 2014 και μετά η διάθεση της παραγωγής αντιμετωπίζει προβλήματα. Το ρωσικό εμπάργκο, οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες των τελευταίων ετών έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Οι ενισχύσεις deminimis τα προηγούμενα χρόνια έχουν βοηθήσει στο να μην καταρρεύσει ο τομέας. «Το κερασάκι στην τούρτα» βέβαια είναι η πανδημία του κορονοιού. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές σε σύγκριση με άλλες καλλιεργητικές περιόδους κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, υπήρχε και πάλι μείωση εισοδήματος εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων του Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικό ποσοστό της παραγωγής.
-Το συμπύρηνο ροδάκινο φέτος η παραγωγή ήταν μειωμένη αφενός λόγω του παγετού της Άνοιξης που δεν αναγνωρίστηκε ως παγετός από τον ΕΛΓΑ, αφετέρου δε εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων του Αυγούστου που επίσης δεν θεωρήθηκαν ότι καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά το γεγονός της μειωμένης παραγωγής ουδεμία επίδραση είχε ώστε να έχουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους, τιμές που πάνω κάτω κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο των τελευταίων ετών.

-Μια γενική παρατήρηση είναι ότι για όσους εργάζονται στη γεωργία δεν υπάρχει αναστολή και τηλεργασία. Επομένως ας παραμείνουμε στο γεγονός, ότι τουλάχιστον η παραγωγή συλλέχτηκε αλλά θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια τα αυξημένα κόστη λόγω της πανδημίας, την απαραίτητη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, την κλιματική αλλαγή που ήρθε για αν μείνει και τα θέματα της οργάνωσης των παραγωγών.

-Η πανδημία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τους αγρότες. Η συλλογή της παραγωγής έγινε με εμπόδια, η πρόσβαση στον καταναλωτή ήταν περιορισμένη, όταν οι λαϊκές αγορές περιορίστηκαν. Στην πράξη βλέπουμε να δυναμώνει ακόμη περισσότερο η συγκέντρωση της διανομής(supermarkets) με ότι αυτό σημαίνει. Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών όταν μάλιστα η προσπάθεια τους είναι αυξημένη.
Μέχρι σήμερα:
Ακούμε αποσπασματικές ανακοινώσεις για ενισχύσεις. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις όποιες δεσμεύσεις για αξιολόγηση και στοχευμένες ενισχύσεις τελικά ενισχύει κατά βούληση και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια. Πουθενά δεν έχουμε δει αυτά τα κριτήρια για τα οποία μίλησε ο Υπουργός.
Εμείς ζητούμε:
-Να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος κατάλογος με όλους τους κλάδους που πρόκειται να ενισχυθούν αντί των αποσπασματικών ανακοινώσεων. Πρέπει να γνωρίζουν οι επιμέρους κλάδοι αν και σε ποιο βαθμό θα ενισχυθούν
Ωστόσο, Για τα ροδάκινα οι ενισχύσεις deminimisείναι και φέτος αναγκαίες για τους παραγωγούς τόσο του επιτραπέζιου όσο και του συμπύρηνου ροδάκινου. Η καλλιέργεια υφίσταται με το χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις άκαιρες βροχοπτώσεις εν μέσω καλοκαιριού κατά τη συλλογή του προϊόντος.
Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εντάξει την διάσταση της κλιματικής αλλαγής στον Κανονισμό του. Δε γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια να «τρέχουμε» και να ζητάμε deminimis για μια βραχυπρόσθεσμη «ανάσα ρευστότητας» των παραγωγών. Πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο. Το Υπουργείο έχει αναθέσει σχετική μελέτη στην Παγκόσμια Τράπεζα.
-Η επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεωνΕΛΓΑ στις καλλιέργειες που ζημιώθηκαν για αίτια που αποζημιώνει ο Οργανισμός τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι (κεράσια, ροδάκιναμήλα,βερύκοκα, κηπευτικά θερμοκηπίου,κλπ) καθίσταται επιβεβλημένη.
-Η στήριξη των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργητών κατ’ αναλογία των ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.
-Ουσιαστική ενίσχυση στον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος αποδεδειγμένα υφίσταται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας λόγω του κλεισίματος ή/και της υπολειτουργίας της εστίασης. Τόσο η απόσταξη κρίσης όσο και ο πράσινος τρύγος που εφαρμόστηκαν είναι μέτρα που δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη στήριξη στον κλάδο. Στην περιοχή της Πέλλας τόσο η απορρόφηση του προϊόντος ήταν προβληματική και περιορισμένη καθώς και οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ χαμηλές.
-Οι κτηνοτρόφοι επίσης δεν είναι ευχαριστημένοι. Πέραν των άμεσων συνεπειών του κορωνοϊού (όπως αυτές που ζήσαμε την περίοδο του Πάσχα) οι συνθήκες της παραγωγής σε συνδυασμό με τις συνθήκες της αγοράς, καθιστούν μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα την κτηνοτροφία. Η διατήρηση της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των ορεινών κοινοτήτων. Ο παράγοντας κορονοϊός έκανε πιο επισφαλή από ποτέ τη βιωσιμότητα αυτών των εκμεταλλεύσεών. Απαιτείται ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα και η καταβολή ενισχύσεων deminimisπου ανήλθαν σε 3,8 ευρώ ανά κεφάλι δεν κρίνεται επαρκής.
-Πρόβλημα εξακολουθούν να έχουν οι παραγωγοί-πωλητές στις λαϊκές αγορές, των οποίων η δραστηριότητα διαταράχτηκε από την έξαρση της πανδημίας Covid-19 και τα μέτρων που επιβλήθηκαν. Κλείσιμο, εναλλαγές συμμετοχής, αποστάσεις κλπ. Υπάρχουν επαγγελματίες που δεν έχουν πάρει ούτε την ενίσχυση των 800 ευρώ για το πρώτο lockdownεξαιτίας λαθών στους ΚΑΔ.
-Η ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των αλλοδαπών εργατών γης, για τις αγροτικές εργασίες.Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται νωρίς και οι αλλοδαποί εργάτες γης πρέπει να μπαίνουν στην χώρα μας μετά την πραγματοποίηση των τεστ καθώς η μη ελεγχόμενη είσοδος αλλοδαπών εργατών έχει οδηγήσει (πέρα των υπολοίπων) και σε αυτή την πολύ δύσκολη υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην περιοχή.
Δεν μπορούμε να ακούμε δια στόματος της Υφυπουργού Γεωργίας της κ. Αραμπατζή ότι όλα στον πρωτογενή τομέα «βαίνουν καλώς». Ο πρωτογενής τομέας πράγματι άντεξε και προς το παρόν αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας για αυτό απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας και στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να τον διατηρήσουμε αλώβητο και κατά την διάρκεια της πανδημίας
Επίσης:
Προϋπολογισμός 2021: Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι εξαιρετικά φτωχός για τον Πρωτογενή τομέα, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία COVID-19.
-Υποεκτέλεση παρατηρείται στον προϋπολογισμό του 2020 και ιδιαίτερα στο σκέλος της στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας. Από τα 150 εκ. που είχε στη διάθεσή του το ΥπΑΑΤ από κρατικές ενισχύσεις για να δαπανήσει το 2020 στους πληττόμενους αγρότες για τον κορωνοιο προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δαπανήσει μόνο τα μισά, ήτοι78 εκ.
Εξελίξεις για την ΚΑΠ 2021-27
Η ΚΑΠ για την περίοδο 2021-27 πηγαίνει προς το τέλος. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι τρίλογοι ανάμεσα στους συν-νομοθέτες, ωστόσο τα βασικά στοιχεία της νέας ΚΑΠ έχουν διαμορφωθεί και μάλιστα έχουν φανεί ποια στοιχεία της θα επηρεάσουν την εθνική εφαρμογή:
• Πως θα οριστεί ο πραγματικός αγρότης
• Τι θα γίνει με τα ιστορικά δικαιώματα
• Πως θα εξελιχθεί η εσωτερική σύγκλιση δικαιωμάτων
• Θα διατηρηθεί η περιφερειοποίηση των αγρονομικών περιοχών;
• Οι δράσεις για το περιβάλλον, κλπ.
Όλα αυτά δεν είναι πρώιμα ερωτήματα. Το Υπουργείο φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά. Το στρατηγικό σχέδιο είναι ένα πόνημα δύσκολο και απαιτητικό, ο χρόνος που απομένει είναι πιεστικός.
Πότε θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση;
Εδώ δεν μιλούμε για «στείρα αντιπολίτευση» αλλά για δεδομένα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν έτσι ώστε να είναι προς όφελος των αγροτών.
Ξεκαθαρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσετε υπέρ της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων και υπέρ της εσωτερικής σύγκλισης ώστε οι ενισχύσεις να είναι πιο δίκαιες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου