Την επικαιροποίηση όλων των μέτρων στήριξης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για τον μήνα Δεκέμβριο
ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η Ελλάδα είχε πολύ καλές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ότι αφορά την ανάπτυξη και επομένως έπρεπε να καλύψει μικρότερο έδαφος σε ότι έχει να κάνει με την ύφεση, ενώ στο ποσοστό της ύφεσης συνετέλεσε και η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από του τουρισμό. Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2020.
«Τι θα γίνει τον Μάρτιο-Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας» τόνισε παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα για μετάθεση των φορολογικών βαρών των πολιτών και δη των επιχειρήσεων μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως αυτά θα κληθούν να τα καταβάλλουν σε πολλές δόσεις.
Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.
Όπως σημείωσε:
«Πριν από 1,5 μήνα, τα επιπλέον μέτρα για το 2021 για να βοηθήσουμε την κοινωνία ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 7.5 δισ. ευρώ».
«Ένα μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ήδη στον 4ο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά. Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020. Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον 5ο κύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Τόνισε δε, πως κανένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα είναι μόνιμο, καθώς έτσι επιβάλλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε.
Πρόσθεσε δε, πως όπου απαιτείται-όπως π.χ. στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μείνουν κλειστές και τον Δεκέμβριο-υπάρχει ήδη ένα πλέγμα μέτρων στήριξης, όπως η αναστολή συμβάσεων, πλήρης κάλυψη μισθοδοσίας και εισφορών αλλά και η έκπτωση ενοικίων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες, μόνο μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν δοθεί στην αγορά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εξετάζεται να υπάρξει και 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την άνοιξη, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και όποιες άλλες το χρειάζονται.
Σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εξετάζεται η παράταση για την πληρωμή τους και η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ είπε ότι αξιολογείται η πρόταση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αναλόγως με τους μήνες χρήσης του οχήματος και όχι εφάπαξ και για 12 μήνες, ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος.
Όπως υπογράμμισε, τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εντάσσονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων, πέραν του πετρελαίου, όπως το φυσικό αέριο, το πέλετ και τα καυσόξυλα.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία και τον φόβο διόγκωσης της μετά το τέλος των μέτρων στήριξης, ο Υπ. Οικονομικών είπε σύμφωνα και με την Eurostat η Ελλάδα τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα στην πορεία της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, σταθμίζοντας όμως τις ανάγκες με κοινωνική δικαιοσύνη και με δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων, δεδομένου ότι το Κράτος συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του προς όλους (πχ. τις συντάξεις), ενώ παράλληλα έχει λάβει μεγάλου ύψους μέτρα στήριξης, σε μια περίοδο με μειωμένες εισπράξεις.
Ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε ενδεχόμενο για «κούρεμα» των οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο ζήτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, λέγοντας ότι ήδη πολλοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις μεγάλες δαπάνες των κλειστών μαγαζιών τους με τον μηδενικό τζίρο, καθώς ακόμη και σήμερα πρέπει να πληρωθεί το 60% του ενοικίου και τα πάγια έξοδα, όπως η ηλεκτροδότηση.