Ξεκινά από Ήπειρο, Ιόνια νησιά, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στις 14 Δεκεμβρίου στην Αττική-Στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες
Πρεμιέρα κάνει αύριο Παρασκευή στις Περιφέρειες Ηπείρου-Ιονίων Νήσων και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προκειμένου να υποδεχθεί τις αιτήσεις των πολιτών που θέλουν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες Περιφέρειες: στις 13 Δεκεμβρίου η Δυτική Μακεδονία, στις 14 Δεκεμβρίου η Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 18 Δεκεμβρίου η Δυτική Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Όσον αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 18.01.2021. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει κάθε πρωί στις 10.00.
Στη δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας https://exoikonomo2020.gov.gr, όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ έγιναν ήδη 62.000 εγγραφές, οι οποίες προβλέπεται να διαγραφούν.
Το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τη ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια δράση από την οποία βγαίνουν κερδισμένοι όλοι… πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών, η βιομηχανία των δομικών υλικών.
Στο πρόγραμμα, αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες. Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.
Πέραν του προγράμματος, ο στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι και το κονδύλι που έχει αιτηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030.
Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται έως το 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου θα μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται κίνητρο για επιπλέον επιδότηση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας (για όσες κατοικίες υπαχθούν στο πρόγραμμα τα έτη 2020 και 2021) και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.
Παραδείγματα
Χθες από το υπουργείο δόθηκαν και κάποια παραδείγματα που καταδεικνύουν τα πραγματικά οφέλη για τις κατοικίες. Όπως αναφέρθηκε, για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική, κατασκευής 1978 και ενεργειακής κατηγορίας Η, οι εκλύσεις ρύπων ανά έτος υπολογίζονται σε 126 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο (m 2). Το συγκεκριμένο διαμέρισμα κατανάλωνε 490 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.
Μετά τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης που έγιναν-συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα 200 kWh/m2 και η έκλυση ρύπων περιορίστηκε κατά 62% στα 48kg CO2 ανά m 2. Όσο για το λειτουργικό κόστος έπεσε στα 1.300 ευρώ, μια μείωση 1.700 ευρώ.