Thursday, 26 December, 2024

Πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου

Στη μέση λύση κατάληξαν τελικά κυβέρνηση και ειδικοί σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

δεν συναίνεσε στα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, δίνοντας «πράσινο φως» μόνο για δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Έτσι, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την σχετική απόφαση που προβλέπει άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η επιστροφή τους στα θρανία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Για τους μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου και των σχολείων ειδικής αγωγής η επιστροφή στα μαθήματα θα γίνει δια ζώσης το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, ωστόσο οι δάσκαλοι θα πρέπει να επιστρέψουν ήδη από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στα σχολεία ώστε να προετοιμάσουν το «έδαφος».
Τα μέτρα για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία
Προκειμένου το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν ασφαλέστερους όρους και ειδικότερα με στόχο να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων λόγω της μετακίνησης των γονέων -ένα θέμα που αποτελούσε βασικό «σκόπελο» για την εισήγηση της Επιτροπής-, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων:
διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών)
χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς, με τη διενέργεια εθελοντικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Σε ισχύ παραμένουν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων μπορεί να τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο επιφυλάχθηκε για το ζήτημα των γυμνασίων και λυκείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους τις προηγούμενες ημέρες, οι ειδικοί δεν συναινούν σε ένα βιαστικό άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.
Έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η επιδημιολογική εικόνα των εορταστικών ημερών, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το πρίσμα της αύξησης στην κινητικότητα, κάτι που επιβαρύνει περαιτέρω την πορεία της πανδημίας.
Τα δεδομένα που δίνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες σκιαγραφούν μεν μια πιο αισιόδοξη εικόνα σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο θα πρέπει να συσχετισθούν με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων δεν έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αποσυμπίεση για τα νοσοκομεία. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν μια ελαφρώς βελτιωμένη, αλλά εύθραυστη εικόνα αποκλιμάκωσης του β’ κύματος και οι ειδικοί έχουν επαρκώς προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέας «έκρηξης».
Τούτων δοθέντων, η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή της ώστε να εισηγηθεί για τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ένα κλιμακωτό άνοιγμα για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Κατά μία εκδοχή, το άνοιγμα των γυμνασίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου και των λυκείων στις 25 Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές του λυκείου, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει έμφαση στα τεστ, όπως και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, σύμφωνα και με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, προτεραιότητα έχουν όσοι διδάσκουν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν παράλληλα με τις μικρότερες ηλικίες γενικού πληθυσμού που έχουν όμως υποκείμενα νοσήματα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου