Εντός του 2021 νομοθετείται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η πρόβλεψη που θα περιέχει
σύμφωνα με την οποία, ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται.
Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, μετά από πολλές αναβολές, καθώς η ΑΑΔΕ ενέταξε την υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e- Περιουσιολογίου, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2021.
Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.
Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.
Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:
Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων
Μετρητά σε θυρίδες, Κοσμήματα, Πίνακες
Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες
Καταθέσεις του εξωτερικού
Πλάκες χρυσού, Μετοχές, Ομόλογα
Έντοκα γραμμάτια
Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
Εταιρικά μερίδια
Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, Ακίνητα
Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα
Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.
Δηλαδή ο φορολογούμενος που κατέχει κοσμήματα και δεν τα δηλώσει είναι δύσκολο να εντοπιστούν από την Εφορία. Εκτός κι αν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής ή έχει χρέη προς το δημόσιο τα οποία δεν αποπληρώνει και του ανοίξουν τις θυρίδες.
Στην πραγματικότητα δηλαδή, με το ισόποσο πρόστιμο που θα προβλέπεται, το μη δηλωθέν περιουσιακό στοιχείο θα δημεύεται. Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις, θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο, δηλαδή θα κατάσχονται στο σύνολό τους.
Πώς θα λειτουργεί το e-Περιουσιολόγιο
Με την ολοκλήρωσή της η εφαρμογή θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας-αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
Πηγή: sofokleousin.gr