Οι γεμάτες φώτα πόλεις μας επιτρέπουν να νιώθουμε ότι η ζωή ποτέ δεν σταματά κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά φαίνεται ότι
παράλληλα συνιστούν μια απειλή υγείας για όσους εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη
Θυρεοειδής-Ογκίδια: Πότε πρέπει να αφαιρείται ο αδένας
Οι άνθρωποι που διαμένουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτισμού στους δρόμους τη νύχτα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer.
Τον προηγούμενο αιώνα, το νυχτερινό τοπίο -ιδιαίτερα στις πόλεις- άλλαξε ριζικά λόγω της ταχείας ανάπτυξης του ηλεκτρισμού. Επίσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει ένα συσχετισμό ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας (όπως μετρήθηκαν μέσω δορυφόρου) και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Και επειδή κάποιοι καρκίνοι του μαστού είναι πιθανό να μοιράζονται μια κοινή ορμονική βάση με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Qian Xiao από το Πανεπιστήμιο του Τέξας αναζήτησε ένα συσχετισμό ανάμεσα στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και την πιο καθυστερημένη ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς σε συμμετέχοντες στην αμερικανική μελέτη Διατροφής και Υγείας NIH-AARP ηλικίας 50-71 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα εικόνων από δορυφόρους για να εκτιμήσουν τα επίπεδα του φωτός τη νύχτα στη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων και εξέτασαν τις βάσεις δεδομένων καρκίνου της εκάστοτε περιοχής για να εντοπίσουν τις διαγνώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς μέσα στο 2011.
Από τους 464.371 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12,8 χρόνια, διαγνώσθηκαν 856 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς (384 σε άνδρες και 472 σε γυναίκες), ενώ συγκριτικά με το χαμηλότερο επίπεδο φωτός τη νύχτα, το υψηλότερο επίπεδο σχετίστηκε με 55% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο συσχετισμός προκλήθηκε κυρίως από την πιο συχνή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που ονομάζεται θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς και ήταν ισχυρότερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Στις γυναίκες, ο συσχετισμός ήταν επίσης ισχυρότερος στην περίπτωση του τοπικού καρκίνου, χωρίς κάποιο σημάδια εξάπλωσης σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ στους άνδρες ο συσχετισμός ήταν πιο ισχυρός στα πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου. Ο συσχετισμός φάνηκε να είναι παρόμοιος για όγκους διαφορετικών μεγεθών και σε συμμετέχοντες με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και δείκτη μάζας σώματος.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται επιπλέον επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, πάντως, θα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση μεταξύ φωτός τη νύχτα και καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστέλλει τη μελατονίνη, ένα ρυθμιστικό παράγοντα της δραστηριότητας των οιστρογόνων που μπορεί να έχουν σημαντικές αντικαρκινικές επιδράσεις. Επίσης, το φως τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του εσωτερικού ρολογιού του σώματος (κιρκαδιανός ρυθμός), πράγμα το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου.
«Ως παρατηρητική, η μελέτη μας δεν σχεδιάστηκε για να αποδώσει αιτία. Επομένως, δεν γνωρίζουμε αν τα υψηλότερα επίπεδα εξωτερικού φωτισμού τη νύχτα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, δεδομένων των με συνέπεια αποδεδειγμένων στοιχείων που υποστηρίζουν ένα ρόλο της έκθεσης στο τεχνητό φως το βράδυ και της διαταραχής στον κιρκαδιανό ρυθμό ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα παρακινήσει τους ερευνητές ώστε να εξετάσουν περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στο φως τη νύχτα και τον καρκίνο ή και άλλες παθήσεις. Πρόσφατα, έγιναν προσπάθειες σε κάποιες πόλεις ώστε να μειωθεί η φωτορύπανση και πιστεύουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν αν και σε ποιο βαθμό τέτοιες προσπάθειες επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», καταλήγει ο Δρ. Xiao σε συνοδευτικό της μελέτης σχόλιό του.