Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Αυξητική τάση στην προβληματική χρήση διαδικτύου και κοκαΐνης, λόγω πανδημίας»

Η αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης επιβεβαιώνεται και από τις εξετάσεις των λυμάτων (μέχρι 80% στην Αττική), ενώ αυξητική τάση

υπάρχει στα αιτήματα γονέων εφήβων για συμβουλευτική αναφορικά με την προβληματική χρήση διαδικτύου και το gaming.
Η ενασχόληση των εφήβων και νεαρών ενηλίκων με το διαδίκτυο είναι καθημερινή και αφορά κυρίως παιχνίδια και εφαρμογές MMORPGs (μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών). Εάν αναλογιστούμε ότι από τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2019, χωρίς lockdown, το 30% των εφήβων αφιέρωσε στο διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, το 50% από 4-10 ώρες, ενώ ένα 9% απασχολήθηκε από 11 έως 20 ώρες, καταλαβαίνουμε πόσο προβληματική είναι η χρήση αυτή την περίοδο με τα περιοριστικά μέτρα. Η Θεοδώρα Σιζοπούλου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική και κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων και εργάζεται στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ από το 1999.
Τι προβλήματα προκάλεσε η πανδημία στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και πώς τα αντιμετωπίσατε;
Η παρατεταμένη περίοδος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας προκάλεσε προβλήματα στην ποιότητα ζωής όλων, έτσι και των εξυπηρετούμενων στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και επιπλέον μας ανάγκασε να τροποποιήσουμε τις θεραπευτικές μας παρεμβάσεις. Τα μέλη μας αντιμετωπίζουν πολλές ψυχοσυναισθηματικές αλλά και πρακτικές δυσκολίες. Η θεραπευτική κοινότητα έχει απολέσει ένα κύριο συστατικό της, την αγκαλιά και την κοινωνική εγγύτητα. Η συνύπαρξη πολλών μελών στον ίδιο χώρο και ο τρόπος λειτουργίας της κοινότητας δίνει βέβαια την αίσθηση του σπιτιού, της εστίας, είναι όμως απαγορευτική η επαφή με τις οικογένειές τους ή τους σημαντικούς άλλους. Το άγχος, η ψυχολογική κόπωση και η πτώση του ηθικού είναι εμφανή ακόμα και στους πιο αισιόδοξους. Επιπλέον έχει επηρεαστεί ο σχεδιασμός για τη μετάβαση των ωφελούμενων στην κοινωνική επανένταξη. Η κοινωνική δραστηριοποίηση έχει ουσιαστικά ανασταλεί, όπως επίσης και η επαγγελματική δραστηριότητα για τους περισσότερους.
Κύριο μέλημά μας από την πρώτη στιγμή ήταν η προστασία της υγείας των μελών και των εργαζομένων αλλά παράλληλα και η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών απεξάρτησης. Γι’ αυτό το λόγο τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες, ιδιαίτερα στις μονάδες διαμονής (θεραπευτική κοινότητα και στον ξενώνα επανένταξης). Επίσης, πολύ γρήγορα τροποποιήσαμε τα πρωτόκολλα ένταξης και συμμετοχής στις δομές μας της ΙΘΑΚΗΣ, διατηρήσαμε την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, αντικαταστήσαμε τη φυσική παρουσία στις ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διαδικτυακά εργαλεία, όπου ήταν πρόσφορο και διατηρήσαμε ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια των νέων ενδιαφερομένων. Επίσης γίνονται μοριακά τεστ σε όλους όσους πρόκειται να ενταχθούν στη θεραπευτική κοινότητα έχουμε σταθερή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τέλος, εφαρμόσαμε σύστημα κυκλικής, εκ περιτροπής παρουσίας στους χώρους εργασίας και τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Κεντρικός μας στόχος είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της θεραπευτικής φροντίδας των εξυπηρετούμενων παρά τις δυσκολίες.
Είχατε κρούσματα στο προσωπικό ή στους συμμετέχοντες στα προγράμματα;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα κρούσματα ήταν ελάχιστα και μόνο στις δομές εξωτερικής παρακολούθησης και ευτυχώς χωρίς επιπλοκές. Επίσης δύο ήταν τα κρούσματα στο σύνολο του προσωπικού από την αρχή της πανδημίας. Λήφθηκαν βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι οδηγίες και οι άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους. Αυτή τη στιγμή που συνομιλούμε, δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στην ΙΘΑΚΗ.
Η ΙΘΑΚΗ συμπλήρωσε 37 χρόνια ζωής. Τι καταφέρατε όλα αυτά τα χρόνια;
Τον περασμένο Νοέμβριο η ΙΘΑΚΗ συμπλήρωσε 37 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά, σε 29 πόλεις και 19 σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίες σε ετήσια βάση προσφέρουν υπηρεσίες σε 15.000 αποδέκτες, ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους.
Τα προγράμματά του αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκαταστάτων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης, με τη συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας.
Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο και τις αρχές δεοντολογίας.
Αυτή την περίοδο τι προγράμματα λειτουργούν;
Σήμερα διαθέτει ολοκληρωμένα προγράμματα για ενήλικες αλλά και για εφήβους και νεαρούς ενήλικες και τις οικογένειές τους. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί συμβουλευτικό κέντρο, κύρια φάση θεραπείας-διαμονής ή εξωτερικής παρακολούθησης, κέντρο κοινωνικής επανένταξης και κέντρο οικογενειακής υποστήριξης. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα για εξαρτημένους γονείς όπως και ομάδα υποστήριξης χρηστών κάνναβης.
Για τους εφήβους και νέους ενήλικες-στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ-η δομή είναι παρόμοια και οι υπηρεσίες εξατομικεύονται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής της κοινωνικής ομάδας.
Επίσης, λειτουργεί εναλλακτικό σχολείο, που δίνει στα μέλη μας αλλά και τα μέλη άλλων αναγνωρισμένων θεραπευτικών φορέων, τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσφέρεται ακόμα η δυνατότητα εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και της συμμετοχής σε ομάδες θεάτρου, φωτογραφίας, εργοθερραπείας, μουσικής, ποδοσφαίρου και σωματικής ενδυνάμωσης.
Τέλος, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, στην οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πανελλαδικά, μπορούν να καλούν στο 1145 ή να επικοινωνήσουν διαδικτυακά για να συζητήσουν το πρόβλημά τους, να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που έχουν.
διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου