Νέα αναδρομικά από 1.000 έως 21.000 ευρώ για το διάστημα 11-60 μηνών αναμένεται να λάβουν οι απόστρατοι συνταξιούχοι
και οι συνταξιούχοι του δημοσίου, λόγω των αντισυνταγματικών περικοπών που έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι τρεις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων για την καταβολή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Αναλυτικά:
-Οι δύο πρώτες αποφάσεις είναι από την Ολομέλεια και από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με επίμαχο ζήτημα τις επιστροφές από την ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) για περίπου 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.
Η Ολομέλεια έχει συνεδριάσει από τον Μάιο του 2020 και η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επαναβεβαίωση της αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, όπως είχε κριθεί με την πρώτη απόφαση (244/2017).
-Η δεύτερη απόφαση του Ε.Σ. αναμένεται από τμήμα και όχι από την Ολομέλεια, καθώς τη μεθεπόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου επαναλαμβάνεται η αναβληθείσα συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2021 όπου επρόκειτο να συζητηθεί τι θα επιστραφεί και για ποιο διάστημα όσον αφορά τις αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου τόσο από την ΕΑΣ όσο και από το νόμο 4093. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, στις 12/3/2021 η δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα καθώς θα συμπεριληφθούν και όλες οι αγωγές που είχαν κατατεθεί ως το 2013, ενώ πιθανώς να μπουν και αυτές που κατατέθηκαν από 2014 ως 2017.
-Η τρίτη απόφαση αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αναμένεται να επικυρώσει αναδρομικά, από τις μειώσεις που θα έπρεπε να επιστραφούν αλλά δεν επεστράφησαν στις επικουρικές, συντάξεις 800.000 συνταξιούχων. Η απόφαση αναμένεται γύρω στο Πάσχα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι βέβαιο ότι θα επαναβεβαιώσει την αντισυνταγματικόττητα της ΕΑΣ, πλην όμως το καυτό ζήτημα που θα επιλυθεί στις επικείμενες αποφάσεις του είναι πόσοι δικαιούνται αναδρομικά και για ποιο διάστημα.
Οι εκδοχές
Δεδομένου ότι τα αναδρομικά υπόκεινται σε 5ετή παραγραφή και στο Δημόσιο, δηλαδή αν κάποιος διεκδικήσει θα πρέπει να το κάνει πριν παρέλθει 5ετία, οι πιθανές εκδοχές που θα εξεταστούν είναι δύο:
1.Να αναγνωριστούν από το Ε.Σ αναδρομικά για όσους έχουν κάνει αγωγές στην 5ετία 2016-2021.
2.Να αναγνωριστούν αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αγωγές.
Η δεύτερη εκδοχή (αναδρομικά ΕΑΣ για 5ετία σε όλους) είναι επικρατέστερη κατά μια άποψη που διατυπώνουν έγκριτοι νομικοί μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, εξηγώντας ότι αν επιλεγεί η πρώτη εκδοχή, τότε θα πυροδοτηθεί μια έκρηξη αγωγών εντός του 2021 από συνταξιούχους του Δημοσίου για να αποτρέψουν την 5ετή παραγραφή και να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά 60 μηνών από την επιστροφή της ΕΑΣ. Το αποτέλεσμα δηλαδή, που είναι η επιστροφή των αναδρομικών, θα είναι το ίδιο ακόμη και αν το Ε.Σ. αποφασίσει την πρώτη εκδοχή γιατί οι συνταξιούχοι που δεν έκαναν αγωγή θα έχουν το περιθώριο να την καταθέσουν εντός του 2021 πριν από την παραγραφή των αξιώσεών τους.
Σε εκκρεμότητα είναι όμως και η επιστροφή της μείωσης του νόμου 4093 (για κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ) καθώς το Ε.Σ. «δίνει» αναδρομικά ως και 4 έτη σε αυτήν την περικοπή με τις αποφάσεις του επί αγωγών συνταξιούχων του Δημοσίου (πρώην δικαστικών λειτουργών) που έχουν δικαιωθεί για επιστροφές ύψους 35.200 ευρώ. Αν αποφασιστεί και εδώ ότι δικαιούνται αναδρομικά… 4ετίας και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έκαναν αγωγή, τότε ο λογαριασμός χτυπάει «κόκκινο».
Σημειώνεται, δε, πως η κυβέρνηση και τα υπουργείο Εργασίας όταν αποφάσιζαν να πληρώσουν αναδρομικά 11 μηνών στις κύριες συντάξεις, με το νόμο 4717/2020, είχαν συμπεριλάβει στην επίμαχη διάταξη την πρόβλεψη ότι όσοι έχουν κάνει αγωγές και δικαιωθούν με αναδρομικά πέραν του 11μήνου θα εισπράξουν τη διαφορά που θα βγάλουν τα δικαστήρια. Ωστόσο «έκοψε» τις νέες αγωγές, αυτές δηλαδή που υποβάλλονται κατόπιν των αναδρομικών που πληρώθηκαν, πλην όμως αυτή η «απαγόρευση» δεν αφορά την ΕΑΣ, αλλά τις μειώσεις του νόμου 4093 και μένει να απαντηθεί τόσο από το ΣτΕ όσο και από το Ελ. Συνέδριο αν τη θεωρούν συνταγματική ή όχι.