Tuesday, 30 April, 2024

Μάτια: Τι λένε για την υγεία της καρδιάς

Όπως αναφέρουν σε νέα επιστημονική μελέτη οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Shiley Eye στο UC San Diego Health, εντόπισαν

ένα νέο πιθανό δείκτη που προειδοποιεί για την ύπαρξη καρδιαγγειακών παθήσεων, χρησιμοποιώντας την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως σε κλινικές οφθαλμολογίας και οπτομετρίας για τη δημιουργία εικόνων του αμφιβληστροειδούς.
Το εύρημα υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η ανίχνευση καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια οφθαλμικής εξέτασης.
Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο EClinical Medicine από το The Lancet, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις βλάβες του αμφιβληστροειδούς, το εσωτερικό, το πιο ευαίσθητο στο φως στρώμα του ματιού, για να προσδιορίσει εάν μπορεί να φανεί μια καρδιαγγειακή διαταραχή.
Τα μάτια παράθυρο της… καρδιάς
«Τα μάτια αποτελούν το παράθυρο στην υγεία μας και πολλές ασθένειες μπορούν να εκδηλωθούν πρώτα στα μάτια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας Mathieu Bakhoum, ιατρός-επιστήμονας και χειρουργός αμφιβληστροειδούς στο UC San Diego Health.
«Η ισχαιμία, που αποτελεί την μειωμένη ροή αίματος που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος προς τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αφήνοντας πίσω του ένα μόνιμο σημάδι.
Ορίσαμε αυτό το σημάδι ως ισχαιμικές περιφερικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε εάν αυτό το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης για καρδιαγγειακές παθήσεις» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, όσο πιο υψηλός ο αριθμός από αυτά τα σημάδια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Ο μόνος τρόπος για να απεικονίσουμε τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος είναι στο μάτι. Ο αμφιβληστροειδής ειδικότερα παρέχει σημαντικές ενδείξεις για τις δυσμενείς επιπτώσεις των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση» επισημαίνουν οι ο Anthony DeMaria, Judith και Jack White, καρδιολόγοι στο UC San Diego Health.
Διπλή συσχέτιση
Ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο καθορίζεται από τον υπολογισμό του κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), οδηγία από το American College of Cardiology.
Η κατευθυντήρια αυτή γραμμή θεωρείται το χρυσό πρότυπο για την εκτίμηση του δεκαετούς κινδύνου ενός ασθενούς να υποστεί καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ισχαιμικών περιφερικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς στα μάτια ενός ασθενούς και της βαθμολογίας κινδύνου ASCVD.
Τα άτομα με χαμηλή και οριακή βαθμολογία ASCVD είχαν και μικρό αριθμό ισχαιμικών περιφερικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς, αλλά καθώς ο κίνδυνος ASCVD αυξήθηκε, το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των βλαβών αυτών, καταλήγουν οι ερευνητές.

vita.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου