Με ορόσημο την 15η Οκτ 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας και την 16/10/2021-Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής συνθέτει συστηματικά ένα σύνολο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την επισήμανση του σημαντικού ρόλου της ελληνίδας αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη. Απολαύσαμε την παρουσίαση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, στις 26/3/2021, στην 4η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021 «Γυναίκες στην Γεωργία», μαζί με τις: κα Μ. Γκασούρα, κα Μ. Καραδήμα, κα Σ. Σαμολαδά, κα Χ Σκορδίτη, κα Χ. Στριμπάκου και συντονίστρια κα Σ. Σπύρου.
Χωρίς γκρίνια, με ενθουσιασμό για το επάγγελμα, με αγάπη για την κτηνοτροφία, όπως σχολίασε ο καθ Κ. Καραντινινής, αλλά και με αγανάκτηση για το κοινωνικό bullying εις βάρος των αγροτών, η κα Μάγδα Κοντογιάννη εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τον βαθύ σεβασμό των αγροτισσών στην ζωή. Σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής, και του συνεργάτη αγρότη, και του διπλανού συνανθρώπου, και του συμπράττοντα παραγωγικού ζώου, και του συντρόφου στην δουλειά και το σπίτι ζώου, και της περιβάλλουσας φύσης, και του τρόπου ζωής κάθε μιας τοπικής κοινωνίας, και του πολιτισμού κάθε τόπου.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη εξέφρασε την ανάγκη τόσο για δράση των αγροτισσών για την διαμόρφωση των συνθηκών για ένα καλύτερο μέλλον, όσο και για την ανάγκη για συναντίληψη όλων, όπως μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση. Η κα Μ. Κοντογιάννη μίλησε για τις «εκπαιδευτικές δράσεις» του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής τι οποίες δεν περιόρισε μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και σε Επισκέψεις Μελέτης, σε επισκέψεις αλληλοενημέρωσης, σε συμβούλια, σε ομιλίες, σε σεμινάρια, σε γεωργικές εφαρμογές, σε ημερίδες ενημέρωσης, σε δημοσιεύσεις, σε ενημερωτικά τρίπτυχα, σε εκδόσεις και σε πολλές ακόμα δραστηριότητες. Πάντα με μπροστάρησες τις αγρότισσες, διότι όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη «Αν έχεις 20 άνδρες έχεις 20 άνδρες και αν τους εκπαιδεύσεις ίσως μπορείς να έχεις έναν λόχο. Αν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό…», και με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα οργάνωσε δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις.
Η καινοτομία βρίσκεται τόσο στις συζητήσεις ομολόγων συμπολιτών, και όχι στα κατευθυνόμενα σεμινάρια, όσο και στο γεγονός ότι όλες οι συζητήσεις είναι δημόσιες και μπορούν να τις παρακολουθούν όλοι οι ελληνόφωνοι και να μπορούν να ρωτούν και να εκφράζουν σχετικές απόψεις. Σημαντική καινοτομία είναι και η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και κυρίως των σύγχρονων τηλεφώνων που είναι ευρέως διαδεδομένα στους αγρότες, καθώς και τα λεγόμενα social media (facebook, youtube κλπ).
Μέχρι σήμερα από τον Ιούλιο 2020 οργάνωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ….. «ΤΕΤΑΡΤΕΣ, 12.00» με γενικά θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Επίσης με έναρξη την 14η Οκτ 2020 οργάνωσε… «ΤΡΙΤΕΣ, 20.00» μόνο για αγρότισσες με στόχο μια σημαντική διοργάνωση στις 15 Οκτ @021-Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας. Και τελευταία οργάνωσε… «ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ, 20.00» άνδρες και γυναίκες κτηνοτρόφους. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην σοφή επιλογή της πιο πετυχημένης τράπεζας του κόσμου (Grammen BANK) να κάνει μικροδάνεια (200$) κυρίως στις γυναίκες του Μπαγκλαντές με το ευφυές αιτιολόγημα «εάν οι γυναίκες καταφέρνουν να συντηρούν την οικογένεια με όσα φέρνει στο σπίτι ο άνδρας, εάν καταφέρνει να την κρατά υγιή και δραστήρια και να ενθουσιάζει για τη ζωή και δράση τα μέλη της, είναι η καλύτερη δυνατή manager για να διαχειρισθεί». Με όσα μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη περιέγραψε πολύ καλά την ΑΔΗΛΗ εργασία στην πραγματική οικονομία (νομή-διαχείριση του οίκου), την όχι κατά ανάγκη εκχρηματισμένη, αλλά σίγουρα πραγματική (που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αστοί φοροεισπράκτορες). Είπε ότι η αγρότισσα είναι «πολυεργαλείο» και κάνει αφάνταστα πολλά πράγματα για να διατηρήσει ζωντανή και δραστήρια την οικογένεια και τις ζωές που φέρνει στην ζωή …
Και κάπου εκεί θυμηθήκαμε όλοι οι παρακολουθούντες την ένθερμη προσέγγιση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, την στιχομυθία μεταξύ ενός ψυχολόγου (Ψ) & ενός άνδρα (Α) «Η γυναίκα μου δεν δουλεύει», που είναι:
Ψ: Τι δουλειά κάνετε κύριε; Α: Είμαι λογιστής σε μια τράπεζα.
Ψ: Η γυναίκα σας; Α: Δεν εργάζεται. Είναι νοικοκυρά.
Ψ: Ποιος φτιάχνει το πρωινό για την οικογένειά σας; Α: Η γυναίκα μου, αφού δεν δουλεύει.
Ψ: Τι ώρα ξυπνάει η σύζυγός σας; Α: Ξυπνάει νωρίς, γιατί πρέπει να οργανώσει διάφορα πράγματα. Πρέπει να φτιάξει το μεσημεριανό των παιδιών, να σιγουρευτεί ότι είναι καλά ντυμένα, αν έφαγαν πρωινό, αν έπλυναν τα δόντια τους και αν πήραν ό,τι χρειάζονται για το σχολείο. Ξυπνάει μαζί με το μωρό και του αλλάζει πάνες και ρούχα. Επίσης, θηλάζει και ετοιμάζει σνακ. Η λίστα με τις καθημερινές της υποχρεώσεις δεν σταματάει εδώ…
Ψ: Πώς πάνε τα παιδιά σας στο σχολείο; Α: Τα πηγαίνει η γυναίκα μου, αφού δεν δουλεύει.
Ψ: Αφού πάει τα παιδιά σας στο σχολείο, τι κάνει μετά; Α: Συνήθως, προσπαθεί να σκεφτεί τι άλλο μπορεί να κάνει όσο είναι έξω για να μην χρειαστεί να πακετάρει και να ξεπακετάρει το παιδικό κάθισμα πολλές φορές, όπως το να πληρώσει λογαριασμούς ή να πάει σούπερ μάρκετ. Μερικές φορές, ξεχνάει κάτι, οπότε πρέπει να ξαναγυρίσει μαζί με το μωρό. Μόλις, γυρίσει πρέπει να δώσει στο μωρό μεσημεριανό και μετά να το θηλάσει, να το αλλάξει, να το κοιμίσει και μετά να φτιάξει την κουζίνα, να βάλει πλυντήριο και να καθαρίσει το σπίτι. Ξέρεις, επειδή δεν δουλεύει.
Ψ: Το απόγευμα, όταν γυρίζετε σπίτι από την δουλειά τι κάνετε; Α: Ξεκουράζομαι φυσικά. Είμαι κουρασμένος από το να δουλεύω όλη μέρα στην τράπεζα.
Ψ: Τι κάνει η γυναίκα σας τα βράδια; Α: Φτιάχνει το βραδινό, σερβίρει τα παιδιά και εμένα, πλένει τα πιάτα, ξαναφτιάχνει το σπίτι και δίνει τα αποφάγια στον σκύλο. Αφού βοηθήσει τα παιδιά με τα μαθήματά τους, τα ετοιμάζει για ύπνο, σιγουρεύεται ότι έπλυναν τα δόντια τους και το μωρό είναι αλλαγμένο και έχει το ζεστό, φρέσκο γάλα. Ξυπνάει συχνά για να θηλάσει και να αλλάξει πάνα, αν χρειαστεί. Επειδή δεν χρειάζεται να ξυπνήσει το πρωί για να πάει στην δουλειά, αφού δεν δουλεύει ….
Ειπώθηκαν πάρα πολλά σε δέκα λεπτά από την κα Μάγδα Κοντογιάννη, και μαζί με όλα κάλεσε όλους στις προσεχείς εκδηλώσεις των αγροτισσών με την στήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και τα τεχνικά του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.
30 Μαρ 2021, Τρίτη, διαδικτυακά, 20.00, Διατροφή & αυτάρκεια στους κτηνοτρόφους https://us02web.zoom.us/j/86963630471?pwd=emJTNW0vYmlKT2lyMFptb1JuMTNrZz09
3 Απρ 2021, Σάββατο, διαδικτυακά, στις 17.00 για την συμβολή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην ανάκαμψη (https://zoom.us/j/99084789016).
14 Απρ 2021, Τετάρτη, διαδικτυακά, στις 12.00 παρουσίαση του ΟΡΑΜΑ 2040 για την ύπαιθρο της Αττικής, η οποία στηρίζει την επιβίωση της μεγάλης τσιμεντένιας Αθήνας ..
1 Ιουν 2021, Τρίτη διαδικτυακά, στις 20.00 για την σημασία του πραγματικού γάλακτος στην ζωή μας
6 Ιουλ 2021, Τρίτη υβριδικά, στις 20.00 για την συμβολή του συνεργατισμού στην αγροτική ανάπτυξη και ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην μετά covid-19 εποχή.
15 Οκτ 2021, Παρασκευή, υβριδικά, στις 20.00 για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας &
16 Οκτ 2021, Σάββατο, υβριδικά, όλη μέρα για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Και η παρουσίαση της κας Μάγδας Κοντογιάννη τελείωσε με το τραγούδι «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα …» καυτηριάζοντας όσους αποφασίζουν. Μια εξαιρετική οργάνωση και προσπάθεια του ΟΜΦΑΛΟΣ (omfalos.org@gmail.com).
Για την καταγραφή Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
*Από την 4η διαδικτυακή ημερίδα του “ΟΜΦΑΛΟΣ” των Γυναικών στην Γεωργία από αριστερά: Χριστίνα Στριμπάκου (Μεσσηνία), Μαρία Γκασούλα (Αιγαίο), Σοφία Σπύρου (συντονίστρια), Χρυσούλα Σκορδίτη (Επανωμή), Μαριλένα Καραδήμα (Κιλκίς), Σύλβια Σαμολαδά (Λακωνία) και Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, Αττικής). 26-3-2021