Thursday, 26 December, 2024

Εργατικό Κέντρο Έδεσσας-Αλμωπίας: Εργασιακός εκφοβισμός

Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν είναι νέο φαινόμενο, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το φαινόμενο το 85% των ερωτώμενων

θεωρεί ότι ο εργασιακός εκφοβισμός είναι τόσο διαδεδομένος στη χώρα μας που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο έχει αυξητικές τάσεις τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών όσο και λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Ο εργασιακός εκφοβισμός εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες πράξεις που μπορούν να επιδεινώσουν τις συνθήκες εργασίας του ατόμου που γίνεται στόχος, να απειλήσουν την επαγγελματική του ανάπτυξη, να θίξουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του, να επιδεινώσουν τη σωματική ή ψυχική του υγεία.
Σύμμαχος του εργασιακού εκφοβισμού είναι ο φόβος, η εσωστρέφεια, η μη αναγνωσιμότητα όλων των εκφάνσεών του και η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο το στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους (38%) δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει οι ίδιοι στόχοι εργασιακού εκφοβισμούκάποια στιγμή στην επαγγελματική τους διαδρομή αλλά και στον οργανισμό- φορέα που εργάζονται σήμερα.
Οι μορφές που λαμβάνει ο εργασιακός εκφοβισμός ποικίλλουν.Είναι φανερές με κύριο χαρακτηριστικό την λεκτική βία, την υποβάθμιση της δουλειάς αλλά και αφανείςόπως η διασπορά αρνητικών φημών και η σκόπιμη απομόνωση.
Ο εργασιακός εκφοβισμός μετακινήθηκε και στο πεδίο της τηλεργασίας όπου το (38%) δηλώνει πως του επιμηκύνεται σκόπιμα το ωράριο εργασίας και για το (25%) θεωρεί ο προϊστάμενος του ότι τεμπελιάζουν επειδή δουλεύουν από το σπίτι.
Για το λόγο αυτό το (58%) δηλώνει πως η εργασία του επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία του.
Στόχοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι βιώνουν επισφάλεια στην εργασία τους, οι γυναίκες, όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, τα χαμηλά εισοδήματα των 12.000 ευρώ ετησίως, οι άνεργοι σήμερα που είχαν στο παρελθόν επαγγελματική δραστηριότητα, όσοι δεν έχουν σύντροφο ή οικογένεια να τους υποστηρίξουν.
Παράλληλα, ένας στους τρεις εργαζόμενους του Δημοσίου (32%) έχει υποστεί εργασιακό εκφοβισμό, ενώ οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, του εμπορίου και της υγείας είναι εκείνοι στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
Στόχος μας είναι η εξάλειψη αυτού του φαινομένου και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την στήριξη όλων των εργαζομένων μεταξύ τους ώστε να μην βρίσκεται ποτέ κανένας μόνος του, καθώς και με την άμεση καταγγελία τέτοιων φαινομένων στο σωματείο που ανήκει ο εργαζόμενος ώστε να έχει την βοήθεια και συμπαράσταση που χρειάζεται.
Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας
Ο Πρόεδρος Ν. Γκοτζαμάνης
Ο ΓΓ Ε. Δημητριάδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου