Ένα νομοσχέδιο με μεγάλες ανατροπές για την αγορά εργασίας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Βασικό ζήτημα θα είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας
με συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου. Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.
Δεύτερο στοιχείο, οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.
Τρίτο στοιχείο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
Βασική πρόταση είναι μία και η πρόταση δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.
Όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ:
Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδή της εφημερίδας Το Βήμα, είναι τα εξής:
1.Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)
2.Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)
3.“Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας
4.Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!
5.Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας.
6.Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο).
7.Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας.
8.Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό.
Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων.