Thursday, 26 December, 2024

Πάσχα 2021: Μέχρι πόσοι στο τραπέζι της Λαμπρής;

Όνειρο ήταν και… τελείωσε, το Πάσχα σε άλλους νομούς, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο

της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, οι προειδοποιήσεις ειδικών, ότι γίνονται βήματα πίσω και ενδεχομένως να επανακάμψει η πανδημία, δείχνουν Πάσχα στην πόλη, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια, για άλλη μια χρονιά.
Το διαφορετικό φέτος, σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι η γενικευμένη χαλάρωση σε ότι αφορά την τήρηση των περιοριστικών μέτρων με αποκορύφωμα τον ακραίο συνωστισμό σε πλατείες, σε συνδυασμό με τους, λιγότερους και όχι τόσο εντατικούς ελέγχους από την Ελληνική Αστυνομία.
Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, ότι δεν επιθυμεί να θυσιάσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στο όνομα του πρότζεκτ «Πάσχα στο χωριό». Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα στις πόλεις την περίοδο των γιορτών.
Ανάσταση όπως τα Χριστούγεννα
«Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Σκάι.
«Αυτή είναι η σκέψη και εισήγηση πως δεν πρέπει να ρισκάρουμε, ειδικά στο τέλος της διαδρομής, θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα κάνουμε την επάνοδο στην κανονικότητα χωρίς να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείσα για το πόσοι θα συμμετέχουν στο τραπέζι του Πάσχα σημείωσε πως δύο οικογένειες θα ήταν ιδανικό.
Παράλληλα, είπε πως η κυβέρνηση έχει υπόψιν της να υπάρχει κάτι διαφορετικό στο ωράριο που κυκλοφορούν οι πολίτες τις ημέρες αυτές.
Μετακίνηση με sms με κωδικό 6 και δύο οικογένειες στο τραπέζι
Υπό αυτό το πρίσμα το σενάριο που προκρίνεται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων και δη, η μετακίνηση με sms με κωδικό 6 στο 13033 για εορτασμό σε σπίτια, αλλά με λίγα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι.
Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για μετά τις 9 καθώς οι λειτουργίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πιο αργά.
Υπό συζήτηση είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 23:00 το βράδυ από τις 21:00 που ισχύει τώρα, αλλά και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.
Στο Πασχαλινό τραπέζι, πάντως, επιθυμία κυβέρνησης και ειδικών είναι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, από δύο οικογένειες όπως τα Χριστούγεννα. Κατά προτίμηση έχοντας κάνει self- test.
Υπενθυμίζεται πως οι οικογενειακές συναθροίσεις για τις εορτές και τα τραπέζια των Χριστουγέννων, επιτρεπόταν την παραμονή και ανήμερα της γιορτής.
Το Πάσχα του 2020 δε, υπήρχε η απειλή του προστίμου των 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ίσχυε και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν, το «Χριστός Ανέστη» θα δονήσει τη χώρα. Οι πιστοί φέτος θα ακούσουν το «Δεύτε Λάβετε Φως» στα προαύλια των εκκλησιών.
Σύμφωνα με την πρόταση των ιεραρχών οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσουν ως εξής:
Ανάσταση στις 21:00 οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30 την Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30, την Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00.
Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του Ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό, ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών, όχι στους δρόμους γύρω.
Οι ναοί πέρυσι έμειναν άδειοι. Φέτος ένας μικρός αριθμός πιστών θα παρακολουθήσει από κοντά τα Θεία Πάθη. Η Εκκλησία προτείνει να είναι ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά, μέχρι 100 άτομα σε καθεδρικούς και μητροπολιτικούς ναούς και ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά στο προαύλιο. Οι ιερείς και οι ψάλτες θα κάνουν τεστ ενώ θα υπάρχουν εθελοντές που θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου