Thursday, 26 December, 2024

Δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στη ΠΕ Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε. Πέλλας

στο πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενημερώνει όλους τους πολίτες ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύοντας στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών  από το στάδιο της προνύμφης υλοποιεί ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τις 15 Απριλίου 2021 και περιλαμβάνει:

Δράσεις Προνυμφοκτονίας με ψεκαστικές παρεμβάσεις στις υδάτινες επιφάνειες (κανάλια χωρίς συνεχή και τυρβώδη ροή, χαντάκια, ρέματα, μεγάλες συλλογές νερού κ.τ.λ.) που ξεκινούν νωρίς τον Απρίλιο (πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες όπως βροχοπτώσεις, ηλιοφάνεια, κ.ά.) και τελειώνουν αρχές Οκτωβρίου στοχεύοντας στην μείωση του πληθυσμού των προνυμφών. Επιλέγεται ως μέθοδος, γιατί κατά το στάδιο αυτό τα κουνούπια είναι συγκεντρωμένα στο νερό (μεγάλος πληθυσμός, συμπαγής μπορούμε να πούμε) και είναι εύκολος στόχος.

Δράσεις Ακμαιοκτονίας: Μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται ψεκασμός με ( ULV ) σταγονίδια υπέρμικρου όγκου (νεφελοψεκασμός) για την καταπολέμηση των ακμαίων (ενήλικων) κουνουπιών. Στοχεύουμε στον αέρα όπου πετούν τα ακμαία με σταγονίδια 10-50 microns την ώρα που αυτά είναι ενεργά. Γίνεται πάντα μετά από αξιολόγηση περιστατικού εμφάνισης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου και σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων ( Επιστημονική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., Ε.Ο.Δ.Υ., Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Δήμος).

Επιπλέον γίνεται Εποπτεία των πληθυσμών και των ειδών των κουνουπιών που περιλαμβάνει Έλεγχο με δολωματικούς σταθμούς – παγίδες που συλλέγονται κάθε εβδομάδα (Σάββατο) και αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Είναι ευνόητο ότι στο άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι η καταπολέμηση  των ειδών Culex (φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου) και Anopheles (φορείς της ελονοσίας) σε κατοικημένες περιοχές.

Εποπτεία ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια: Γίνεται πάντα διερεύνηση έπειτα από την αποστολή Δελτίων Άμεσης Δήλωσης για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα που αξιολογείται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Κ.Μ., τις υπεύθυνες για το αντικείμενο επιτροπές (Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Κουνουπιών), την κα Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Πέλλας, με τον Ε.Ο.Δ.Υ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Υπουργείο Υγείας.

Εποπτεία για την μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών: Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και καταγραφή σημείων με στάσιμα νερά από συνεργεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τα οποία ύστερα από αξιολόγηση και δειγματοληψία (σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία) εντάσσονται στο πρόγραμμα Προνυμφοκτονίας της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο αποστέλλεται από την υπηρεσία μας έγγραφο πριν την έναρξη της ψεκαστικής περιόδου προς τους αρμόδιους φορείς (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους) για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των αρδευτικών και αποχετευτικών καναλιών και των δικτύων ομβρίων υδάτων.

Τέλος η εποπτεία υλοποίησης του προγράμματος είναι συνεχής από το «Τοπικό Κλιμάκιο Ελέγχου Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Την επόμενη εβδομάδα 31 Μαΐου με 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στις παρακάτω περιοχές:

Δευτέρα 31-5-2021: Σκύδρα, Δάφνη, Σεβαστειανά, Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα, Καρύωτισσα Σαρακηνοί, Κάτω Κορυφή

Τρίτη 1-6-2021: Καλλίπολη, Σανδάλι, Τριφύλλι, Κρύα Βρύση, Λύκοι, Εκκλησιοχώρι

Τετάρτη 2-6-2021: Προφήτης Ηλίας, Καλή, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Λιποχώρι, Καλύβια, Προάστιο Έδεσσας, Καισαριανά

Πέμπτη 3-6-2021: Παλιός Μυλότοπος, Γυψοχώρι, Καρυώτισσα, Άγιος Γεώργιος, Αρχάγγελος, Περίκλεια, Λαγκαδιά, Νότια, Αετοχώρι, Αγροσυκιά, Δυτικό

Παρασκευή 4-6-2021: Τσάκοι, Πιπεριά, Ξιφιανή, Μεγαπλάτανος, Μοναστηράκι, Λουτράκι, Όρμα, Αριδαία, Υδραία, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά.

Επισημαίνεται ότι για την επιτυχία  του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, απαιτείται παράλληλα η μεθοδική και συνεπής συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών που συνίστανται κυρίως:

  • Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ).
  • Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.
  • Χρήση ενδυμάτων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κατά τις βραδινές ώρες (μακριά μανίκια, παντελόνια κτλ).
  • Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.
  • Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.
  • Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων καθότι το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους με την πιστή τήρηση των  παραπάνω.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου