Κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων κατά την πρώτη ημέρα
των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Όπως έχει γράψει η «Κ», εξαιτίας της πρωτοφανούς, εκπαιδευτικής και ψυχοσωματικής κατάστασης για τα παιδιά, έχει δοθεί αρμοδίως άτυπη οδηγία να προσμετρηθούν οι συνθήκες για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Αυτό στην πράξη σημαίνει θέματα που θα επιτρέπουν στους υποψηφίους να «πιάσουν» με ευκολία το ψυχολογικό όριο του 10. Αλλωστε, φέτος ανοίγει μια νέα σελίδα για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταπολιτευτικά, καθώς θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, εξαιτίας της οποίας θα μείνουν κενές θέσεις σε ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθηγητών, καμία από τις ασκήσεις δεν κρύβει δυσκολίες και δεν αιφνιδίασε τους μαθητές. Ειδικότερα, για το θέμα της έκθεση απαιτείται κριτική ικανότητα ως προς την ανάπτυξή τους, ενώ οι μαθητές θα έπρεπε να προσέξουν το κειμενικό είδος που τους ζητήθηκε να γράψουν. Μπορεί να προκύψει πρόβλημα με το β) ερώτημα, επειδή κάποιοι μαθητές ίσως θεωρήσουν πως τα ζητούμενα αλληλοκαλύπτονται.
Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών στη Νεοελληνική Γλώσσα, συνδυαστικά με ένα δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου.
H «Αμοργός» κυκλοφόρησε το 1943 και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, καθώς του χάρισε και περίοπτη θέση στο Πάνθεον των ελλήνων ποιητών.
Λέγεται ότι το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί.
«Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου» χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός φίλος του Μάνος Χατζιδάκις, «επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου».
To ποίημα του Νίκου Γκάτσου
Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά
ποτέ δε βάλαν έγνοια στην καρδιά
δεν είδανε πολέμους και θανάτους
και πάνω απ’ τη γαλάζια τους ποδιά
φοράν τις Κυριακές τα γιορτινά τους…
Από την άλλη, η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί κατά 25% με 30%, ωστόσο οι συνθήκες της καραντίνας έχουν επηρεάσει-ψυχολογικά και σωματικά-την προετοιμασία των υποψηφίων.
Σειρά στις πανελλήνιες εξετάσεις παίρνουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ αύριο Τρίτη επίσης με τα θέματα και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ενώ την Τετάρτη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα διαγωνιστούν σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία ανάλογα το επιστημονικό πεδίο των υποψηφίων.