Στην Αρχαία Αγορά τοποθετείται ο ευρωπαϊκός «βατήρας» για το άλμα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο η κυβέρνηση
έχει σχεδιάσει μέσα από το «Ελλάδα 2.0». Σημειώνεται ότι λόγω καθυστέρησης στην άφιξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 11:00, η εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά θα αρχίσει με καθυστέρηση.
Από το εμβληματικό τοπόσημο της Αρχαίας Αθήνας, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημοποιεί την ευρωπαϊκή έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης με τους μεγαλεπήβολους στόχους.
Προτού συμπληρωθούν ογδόντα ημέρες από τα εγχώρια αποκαλυπτήρια του σχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στην Αθήνα την Πρόεδρο της Κομισιόν. Μετά το πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου θα δώσουν από την «καρδιά» της Αρχαίας Αθήνας το εναρκτήριο λάκτισμα στον αναπτυξιακό μαραθώνιο της Ελλάδας, για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας που θα αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας κατά επτά μονάδες, εντός της προσεχούς εξαετίας.
«Ο σχεδιασμός αυτού του μεγάλου άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν όλοι οι πόροι έχουν απορροφηθεί το 2026», ήταν η ρητή οδηγία του πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Η ευρωπαϊκή επιστροφή της «σκυτάλης» που η Αθήνα με ταχύτητα έδωσε στις Βρυξέλλες, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει, με τον ίδιο ρυθμό, στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής «προίκας» των 32 δισεκατομμυρίων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η ιστορική εκδήλωση, θα έχει διαδραστικά χαρακτηριστικά, αντανακλώντας και το πρωθυπουργικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο:
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγάντιας προσπάθειας».
Πέραν των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν, και τις τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης τα χαρτοφυλάκια των οποίων τέμνονται ευθέως με τις χρηματοδοτήσεις του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», θα λάβουν το λόγο και πολίτες που εκπροσωπούν συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους.
Θα τους δοθεί η δυνατότητα ενός debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, για τον τρόπο που θα ξεδιπλωθεί ο οδικός χάρτης των 170 έργων, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων με τους 4 πυλώνες:
Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος
Επιχειρήσεις και πολίτες
Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία
Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας
Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Οι πρώτες εκταμιεύσεις είναι ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ έως τα τέλη της χρονιάς μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα αναπτυξιακά «καύσιμα» θα ανέλθουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Περί τα τέλη του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα γίνει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την Κομισιόν. Αμέσως μετά, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κατατεθεί στη Βουλή ως σχέδιο νόμου.
«Γιατί το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν αφορά τελικά μια κυβέρνηση. Αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, καθώς συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας. Και η εμβέλειά του βέβαια δεν μετριέται με θητείες, μετριέται με δεκαετίες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκο Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο.
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν την καθοριστική αλλά και πρωταγωνιστική συμβολή της Ελλάδας για να φτάσει η Ευρώπη σε αυτό το σημείο καμπής. Η αφετηρία στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με ακόμη 8 ευρωπαίους ηγέτες έστειλαν επιστολή ζητώντας την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος δανεισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.