Τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός με την ευκαιρία της μετάβασής του
στην περιοχή, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Λιβανός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής που λειτουργεί από το 1934 και η οποία προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τυροκομία. Στη διάρκεια της λειτουργίας της η Σχολή έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 τεχνίτες.
Ο κ. Λιβανός εξήρε το έργο που συντελείται και τόνισε:
«Έχει ένα υπέροχο κτίριο, έχει πολύ καλή υποδομή σε επίπεδο μηχανημάτων που σκοπεύουμε μάλιστα να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο από Σεπτέμβριο, κυρίως όμως έχει πολύ καλό έμψυχο υλικό.
Όλα τα παιδιά που φοιτούν εδώ, όλα αυτά τα χρόνια, παίρνουν γνώσεις ουσιαστικές που είναι χρήσιμες στην αγορά εργασίας και βρίσκουν όλα δουλειά. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο ύπαρξης αυτής της σχολής και ως εκ τούτου μας δείχνει και εμάς το δρόμο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πώς πρέπει να είναι οι σύγχρονες τεχνικές σχολές για το πώς πρέπει να επενδύσουμε στον κομμάτι της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, γα να μπορέσουμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον».
Όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός η πολιτική του ΥΠΑΑΤ στον τομέα της αγροτικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αναπτύσσει προσφέρουν νέες, σημαντικές δυνατότητες για ένταξη νέων παιδιών στον πρωτογενή τομέα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός ανέφερε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί και πλέον φθάνει με την εθνική συμμετοχή στα 510 εκατ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική δουλειά που γίνεται στο κομμάτι των ελέγχων καθώς έχει αυστηροποιηθεί το σύστημα με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι ελληνοποιήσεις και να ενισχύονται οι τιμές των παραγωγών τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια «να χτίσουμε την ελληνική διατροφή, αλλά και τη δυνατότητα του branding και της εξωστρέφειας δηλ. να κάνουμε περισσότερες εξαγωγές. Πιστεύω ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη ματιά στο το πώς θα μπορέσουμε αναπτύξουμε και στην Ήπειρο και σ’ όλη την Ελλάδα τον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της προστιθέμενης αξίας για να οικοδομήσουμε την καινούργια ταυτότητα των Ελλήνων παραγωγών, των Ελλήνων τυροκόμων, των Ελλήνων κτηνοτρόφων».