Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή το τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.
στον αύλειο χώρο του Πολύκεντρου (Πλατεία Αν. Παπανδρέου-Πεζόδρομος).
Σπουδαστές του ωδείου, όλων των επιπέδων και διδασκόμενων μουσικών οργάνων, παρουσίασαν το καλλιτεχνικό τους έργο στο κοινό και εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους.
Κατά την πρώτη και δεύτερη μέρα της διοργάνωσης (Τετάρτη 23.6 και Πέμπτη 24.6) ερμηνεύτηκαν έργα μεγάλων ξένων συνθετών που ανήκουν στην Δυτική Έντεχνη Μουσική (ή «κλασσική» μουσική). Η τρίτη ημέρα αποτέλεσε αφιέρωμα στην ελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία και στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν ανά ημέρα, οι καθηγήτριες του Ωδείου, Σοφία Εμμανουηλίδου, Ελισάβετ Καφετζή και Βασιλική Φράγκου.
Το τριήμερο στην έναρξή του χαιρέτισε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόριος Στάμκος, ο οποίος εξήρε την διεύθυνση και το καθηγητικό προσωπικό του Ωδείου για την άοκνη προσπάθεια περί εύρυθμης λειτουργίας του Ωδείου υπό τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, Αθανάσιος Επιτροπάκης ο οποίος, σε συνεργασία με το Δ.Σ., στήριξε εμπράκτως και με θέρμη την όλη προσπάθεια εύρυθμης λειτουργίας του Ωδείου στην δύσκολη περίοδο αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας του. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία του για μείωση των διδάκτρων στο ήμισυ κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Ιωάννης Ανδρόνογλου, στην εισήγησή του την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στο μετασχηματισμό λειτουργίας του Ωδείου. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την έγκαιρη «υιοθέτηση» της τηλεκπαιδευτικής μεθόδου από τη ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Π. ύστερα από εισήγησή του, ενόψει του «φημολογούμενου δεύτερου κύματος πανδημίας» και την αποδοχή και ψήφισή της από το Δ.Σ. της επιχείρησης. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας, η τηλεκπαίδευση να λειτουργήσει ωσάν να βρισκόμαστε στον φυσικό μας χώρο, στο Ωδείο. Μπορεί να ειπωθεί, ότι η επικοινωνία μετασχηματίστηκε ηλεκτρονικά. Ο διακριτικός έλεγχος εκ μέρους του διευθυντή, η παρακολούθηση τήρησης του ωρολογίου προγράμματος από την γραμματεία, οι εξετάσεις Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο και στέφθηκαν με επιτυχία, κατά γενική ομολογία. Άρα», όπως είπε, «πρόκειται για ένα συμπαγές μετασχηματισμένο εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργίας του Ωδείου με βάση την υποχρεωτικότητα διενέργειας διαδικτυακών μαθημάτων, κάτι που δεν υπήρξε δεδομένο για πολλά ωδεία της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για αυτά σε πολλές περιπτώσεις» και συνέχισε: «Για το ωδείο μας, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνέχιση της καλλιτεχνικής εργασίας των σπουδαστών μας που οδήγησε στο παρόν τριήμερο όπως και στις ετήσιες-προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Ιουνίου 2021. ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΩΡΑ». Ακολούθησε η αναφορά του στο μέλλον της μουσικής τέχνης και εκπαίδευσης και έκλεισε την εισήγησή του ευχαριστώντας καθηγητές, μαθητές, γραμματεία και γονεϊκό κοινό που «ανταποκρίθηκαν με ζήλο στις απαιτήσεις των καιρών».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών αποτελεί ένα εκ των ελάχιστων ωδείων στη χώρα που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μαθητικές συναυλίες (και μάλιστα, υψηλού επιπέδου) ύστερα από την πολύμηνη καραντίνα και αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας, πράγμα που αποδεικνύει την συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του.
Η πραγματοποίηση αυτού του τριημέρου εκδηλώσεων, με ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό συμμετοχής σπουδαστών του, επί σκηνής, απέδειξε πως το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο θωρακίστηκε και προσαρμόστηκε έγκαιρα, άντεξε και προχωρά, τιμώντας τον ρόλο του ως έγκριτος φορέας μουσικής εκπαίδευσης και πολιτισμού στον τόπο μας.