Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται ακόμη
στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τραγωδία», την ώρα που πολλοί πολιτικοί ηγέτες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.
Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι ζημιές είναι πολλές. Όμως η κατάσταση είναι δραματική στη δυτική Γερμανία, όπου οι αρχές έκαναν απόψε λόγο για τουλάχιστον 59 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη πιο βαρύς. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.
Τουλάχιστον 103 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ στους 118 ανήλθαν οι θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Αυτήν την στιγμή έχουμε 60 νεκρούς μόνο στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου» , ανακοίνωσε η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνηση Μαλού Ντράγερ.
Επίσης, περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ο φόβος μας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κόμπλεντς.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτου, στο κρατίδιο οι νεκροί είναι 50, ενώ οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κάνουν λόγο για 31 νεκρούς. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.
«Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες», ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Οι πλημμύρες αυτές είναι μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη μεταπολεμική Γερμανία. Πολλές πόλεις και χωριά έχουν κατακλυσθεί από τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν μετά τις βροχές, παρασέρνοντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας του κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες για να γλιτώσουν.
Στις περιοχές όπου τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, οι σοκαρισμένοι ακόμη κάτοικοι άρχισαν να επιθεωρούν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια και τις γειτονιές τους.
Στην πόλη Σουλντ, από τα σπίτια απέμειναν μόνο σπασμένα δοκάρια και σωροί από χαλάσματα. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα ενώ ψάρια σπαρταρούν κυριολεκτικά στις λιμνούλες που έχουν σχηματιστεί στη μέση του οδοστρώματος. «Έβρεχε συνεχώς για δυο-τρεις μέρες. Ίσως και τέσσερις, έχασα το μέτρημα», είπε ο Κλάους Ραντερμάχερ, που ζει στο Σουλντ εδώ και 60 χρόνια. «Είδα την πιτσαρία να πλημμυρίζει, μισή ώρα αργότερα πλημμύρισε και ο φούρνος. Υπάρχει ένα κάμπινγκ εκεί πέρα και άρχισαν να περνούν από εδώ τροχόσπιτα και σκηνές, φιάλες αερίου να επιπλέουν στο νερό. Ήμασταν ανήμποροι, έγινε τόσο γρήγορα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.Στην οινοπαραγωγό περιοχή Αρβάιλερ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, υπερχείλισε ο ποταμός Αρ και τα νερά κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι σπίτια. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν φτυάρια χιονιού και σκούπες για να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Αιφνιδιάστηκα. Είχα σκεφθεί ότι κάποια μέρα μπορεί να έφτανε εδώ το νερό, όχι όμως έτσι. Αυτό δεν είναι πόλεμος-απλώς η φύση αντεπιτίθεται. Επιτέλους, θα πρέπει να αρχίσουμε να την προσέχουμε», σχολίασε ένας κάτοικος, ο Μίχαελ Άχρεντ.
Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί στο Εουσκίρχεν, στα νότια της Βόννης. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και ειδικά συνεργεία αντλούν νερό από ένα φράγμα, στα νότια του Εουσκίρχεν, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί να έσπαγε. Πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στην Κολονία και το Χάγκεν ενώ στο Λεβερκούζεν απομακρύνθηκαν 400 άνθρωποι από ένα νοσοκομείο. Στο Βούπερταλ οι ντόπιοι είπαν ότι τα υπόγεια πλημμύρισαν και τα σπίτια τους δεν έχουν πια ρεύμα. «Δεν μπορώ ούτε να μαντέψω πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά», είπε ο Καρλ-Χάιντς Σάμαν, ιδιοκτήτης ενός νάιτκλαμπ.
Εκατοντάδες στρατιώτες βοηθούν την αστυνομία και την πυροσβεστική στο έργο της διάσωσης στη Γερμανία. Αναπτύχθηκαν άρματα για να καθαρίσουν τους δρόμους από τις λάσπες και τα πεσμένα δέντρα ενώ ελικόπτερα διέσωσαν όσους είχαν εγκλωβιστεί σε στέγες κτιρίων. Περίπου 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της πλημμύρας.
Στο Βέλγιο
Στο Βέλγιο, περίπου 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πεπινστέρ, αφού τα νερά του ποταμού Βεσντρ κατέκλυσαν την πόλη. Εκκενώθηκαν περισσότερες από 1.000 κατοικίες. Η βροχή προκάλεσε και πολλά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια της υπερταχείας Thalys από το Βέλγιο για τη Γερμανία. Έχει επίσης διακοπεί η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μεύση. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι και ένα 15χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από τα νερά ενός ποταμού.
Στην Ολλανδία
Χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ολλανδία καλούνται από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, καθώς οι ποταμοί της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της υπερχείλισης.
Πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Μεύση, στην επαρχία Λίμπουργκ, προέτρεψαν του κατοίκους τους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλημμυρήσουν τα σπίτια τους εντός των επόμενων ωρών.
Η στάθμη των υδάτων στον Μεύση και τον Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ χθες, ξεπερνώντας εκείνη που οδήγησε στις μεγάλες πλημμύρες του 1993 και του 1995.
Στο Φάλκενμπουργκ, στο νότιο άκρο του Λίμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά έχουν ήδη περικυκλώσει το κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε. Σε πλάνα που τραβήχθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται ένας ποταμός λάσπης να περνά ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα επισκέφθηκαν το Φάλκενμπουργκ απόψε, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους κατοίκους.
Επίσης,η στάθμη του ποταμού Μεύση συνεχίζει να ανεβαίνει και στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, και χιλιάδες κάτοικοι των παραποτάμιων συνοικιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν, αν μπορούν, τα σπίτια τους, προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές κάνοντας λόγο για μια «έκτακτη κατάσταση κρίσης».
«Τους συμβουλεύουμε να κατευθυνθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο της Λιέγης. Αν δεν είναι εφικτή η εκκένωση (της κατοικίας), συστήνουμε στους πολίτες να ανέβουν στους πάνω ορόφους και να μην διακινδυνεύσουν» αναφέρεται στο μήνυμα των αρχών.